Zaev ubijeđen: Makedonija će u junu dobiti datum za početak pregovora s EU

Upitan da prokomentariše izjavu grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kocijasa da Makedonija neće dobiti poziv za članstvo u NATO u julu jer je vremenski rok do tada kratak, Zaev je rekao da Makedonija nije vezana za julski samit Alijanse
90 pregleda 0 komentar(a)
Federika Mogerini, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.04.2018. 18:00h

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je ubijeđen da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom (EU).

"Ubijeđen sam da ćemo dobiti datum za pregovore, jer ovo što je do sada postignuto sa Grčkom to garantuje. Bićemo svi srećni ako nađemo rješenje, a vjerujem da je to moguće. Vidjeli ste da imam razlog da budem optimista", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federikom Mogerini.

Prema riječima Zaeva, ako Makedonija i Grčka uspiju u maju da nađu rješenje za spor oko imena, biće dovoljno vremena da EU na ministarskom samitu u junu da datum Makedoniji.

"Vidjećete da ima vremena za sve, zato što se tu radi o legalnim i pravnim aspektima koji su rješivi", kazao je makedonski premijer.

Upitan da prokomentariše izjavu grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kocijasa da Makedonija neće dobiti poziv za članstvo u NATO u julu jer je vremenski rok do tada kratak, Zaev je rekao da Makedonija nije vezana za julski samit Alijanse.

"Ne zaboravimo da imamo pravo na automatski poziv i da nismo vezani za julski samit", naveo je Zaev.

Mogerini je pohvalila Makedoniju da je završila dobar posao u pregovorima s Grčkom i izrazila nadu da će biti pronađeno rješenje prihvatljivo za obje strane.

Upitana da li očekuje da će Makedonija dobiti datum za pregovore s EU u junu, rekla je da neće spekulisati kakve ocjene će donijeti 28 članica Unije, ali je navela da do tada ima vremena.

"Možda i ne mogu danas stoprocentno da nam kažu šta će da odluče. Vrijeme postoji, vrijeme može pozitivno da se iskoristi, kao što je bilo pozitivno iskoršćeno i od vas i od Grčke, i vjerujem da je rješenje moguće", rekla je Mogerini koja je u posjeti Skoplju.

Dvoipodecenijski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i sjeverna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime Makedonije implicira teritorijalne pretenzije njenog sjevernog susjeda.

Bonus video: