SAD smatrale da je Oluja uspjela jer su se Srbi povukli, a ne zbog hrvatskog junaštva

Holandski oficir za neke od jedinica hrvatske vojske izjavio da su izgledale kao grupa razbojnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 10:03h

Amerikanci su 1995. bili uvjereni da je Hrvatska vojska u "Oluji" bila uspješna zato što su se Srbi povukli, a ne zbog svog vojnog junaštva, zaključuje se iz povjerljivog izveštaja koji je ambasada SAD u Zagrebu poslala u Vašington i čija je sadržina objavljena na sajtu Vikiliks.

U depeši koju je ambasada 30. avgusta 1995. poslala Stejt departmentu iznesena su zapažanja dvojice holandskih oficira - Furanda i Balfura, prenio je danas hrvatski dnevnik Jutarnji list.

" Odluka o povlačenju bila je glavni ključ hrvatske pobjede" ponovio je nekoliko puta Balfur, koji je za neke od jedinica hrvatske vojske izjavio da su izgledale kao grupa razbojnika.

Jedan kanadski posmatrač je rekao da je vidio jednog hrvatskog vojnika koji je pozirao sa starijim Srbinom kao trofejom iz lova

Američki senatori Vorner i Keri razgovarali su u to vrijeme u Kninu s holandskim oficirima, ali i posmatračima i predstavnicima UN za ljudska prava i hrvatskim generalom Ivanom Čermakom.

Jedan kanadski posmatrač je rekao da je vidio jednog hrvatskog vojnika koji je pozirao sa starijim Srbinom kao trofejom iz lova.

Taj Srbin je kasnije pronađen u obližnjem polju s metkom u glavi, piše u američkoj depeši.

" Odluka o povlačenju bila je glavni ključ hrvatske pobjede"

Vikiliks je juče objavio oko hiljadu povjerljivih diplomatskih depeša koje je američka ambasada u Zagrebu od 1991. do 2011. godine slala Vašingtonu.

Analizirali i Josipovića i Kosor

Iz onoga što je objavljeno vidi se da su Amerikanci posao obavili vrlo detaljno, piše Jutarnji list.

Izjave hrvatskih zvaničnika prenesene su vrlo precizno i opširno, a obuhvaćeni su gotovo svi dogadjaji, pa i oni manje značajni.

Amerikanci su izvještavali o sukobu Hrvatske i Slovenije, analizirali pobjedu Iva Josipovića na predsjedničkim izborima, taktiku premijerke Jadranke Kosor, za koju je navedeno da "sasvim sigurno kalkuliše, ali je iskrena u borbi protiv korupcije".

U depeši o posjeti predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, poslatom 30. juna 2006. ocijenjeno je da je sastanak s hrvatskim državnim vrhom protekao u "veoma pozitivnoj atmosferi".

"Jedan od savjetnika predsjednika (Hrvatske Stjepana) Mesića kazao je 28. juna da je pojseta bila 'potpuni usjpeh' i veliki korak u bilateralnim odnosima", piše u dokumentu.

Bonus video: