Gej parada u Beogradu u septembru

Prva "Parada ponosa" održana je 10. oktobra 2010. godine, a protivnici te manifestacije izazvali su tada incidente i sukobili se sa policajcima
344 pregleda 0 komentar(a)
Parada ponosa Beograd, Foto: Mcp.rs
Parada ponosa Beograd, Foto: Mcp.rs
Ažurirano: 16.08.2011. 14:14h

Predstavnici organizacije "Parade ponosa Beograd" uveliko se bave pripremama za predstojeću "Paradu ponosa", koja će biti održana u septembru, u okviru kojih razgovaraju sa policijom i čekaju sastanke sa predstavnicima političkih partija.

Član organizacionog odbora "Parade ponosa Beograd" Goran Miletić potvrdio je Tanjugu da će parada biti održana u septembru, ali nije želeo da precizira tačan datum i mjesto gde će se okupiti pripadnici LGBT populacije.

" U opticaju je više datuma i lokacija i sve će biti naknadno saopšteno kada se postigne dogovor sa policijom i predstavnicima državnih institucija" rekao je Miletić.

Prema njegovim riječima, predstavnici "Parade ponosa Beograd", koja je ove godine na čelu parade, već nekoliko puta su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, čiju podršku očekuju.

O paradi se razgovara i sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje će, prema riječima ministra Milana Markovića, pružiti svu neophodnu pomoć u organizaciji parade, dodao je Miletić.

" Kao i pred prošlogodišnju paradu imaćemo sastanke sa predstavnicima političkih partija i članovima poslaničkih grupa, ali to još uvek nije precizno ugovoreno zbog sezone godišnjih odmora" kazao je on i dodao da će javnost biti blagovremeno obavještena o ishodu tih pregovora.

Miletić očekuje da će se paradi priključiti predstavnici političkog života u Srbiji, kao i veliki broj domaćih i stranih nevladinih organizacija, a da će ukupan broj, kao i lane, biti oko hiljadu učesnika.

Miletić se nada da će "Parada ponosa" proći u najboljem redu, bez incidenata sličnih prošlogodišnjim, i da će biti bolje prihvaćena među građanima.

Organizacija "Parada ponosa Beograd" osnovana je u okotobru prošle godine, nakon nereda koji su u Beogradu izbili na dan održavanja prve parade.

Prva "Parada ponosa" održana je 10. oktobra 2010. godine, a protivnici te manifestacije izazvali su tada incidente i sukobili se sa policajcima.

Bonus video: