Ministarka policije Slovenije podnijela neopozivu ostavku

Desničarska opozicija u protekle tri godine više je puta tražila njenu ostavku, navodeći kao jedan od glavnih razloga njene veze u politici i privredi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 13:22h

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal dala je neopozivu ostavku nakon što je komisija za antikorupciju u svom izvještaju navelo da postoje elementi korupcije u poslu koji je sklopilo njeno ministarstvo.

Riječ je o poslu kojim je ministarstvo unutrašnjih poslova od jednog privatnog preduzetnika uzelo u zakup prostorije za rad "Nacionalnog istražnog ureda" (NPU), policijskog odjeljenja za istragu težih oblika privrednog i drugog kriminala.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani Kresal je istakla da neopozivu ostavku daje zato što poštuje autoritet institucija pravne države, iako se ne slaže s ocjenom komisije za antikorupciju.

„Podnosim neopozivu ostavku na mjesto ministarke unutrašnjih poslova nakon što je komisija (za suzbijanje korupcije) posumnjala u moj rad i rad mog tima”, navela je u saopštenju na svom vebsajtu Kresal, predsednica Liberalno-demokratske stranke (LDS), poslednjeg koalicionog partnera u manjinskoj vladi.

Svi postupci vođeni prije sklapanja sporazuma po kojem je ministarstvo uzelo u zakup zgradu koju je kreditom Hypo banke sagradio preduzetnik Jurij Pogačar, inače poznanik ministarke Kresal, vođeni su zakonito i iza njih je stoji cijela ekipa u ministarstvu unutrašnjih poslova, dodala je.

Desničarska opozicija u protekle tri godine više je puta tražila njenu ostavku, navodeći kao jedan od glavnih razloga njene veze u politici i privredi.

Premijer Slovenije Pahor je juče odbio da prihvati ostavku ministarke, ističući da je ministarstvo već preduzelo sve potrebne korake koje su predložili revizori kako bi se greška ispravila.

Bonus video: