SUSRET U BRISELU

Nastavak pregovora Beograda i Prištine 5. septembra

"Ne smije se dozvoliti instaliranje bilo kakvih institucija i simbola takozvane države Kosovo", rekao je Stefanović.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 03:45h

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je u ponedjeljak veče da će se pregovori sa Prištinom nastaviti petog septembra u Briselu.

Stefanović je rekao da očekuje da se tada riješi problem carinskog pečata što će, prema njegovoj ocjeni, smanjiti napetost na Kosovu.

Stefanović je Radio-televiziji Srbije rekao da Srbi na sjeveru Kosova "ne smiju da se opuste" već da treba da motre da Priština "ponovo ne pokuša nešto slično" - da pokuša da preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

"Ne smije se dozvoliti instaliranje bilo kakvih institucija i simbola takozvane države Kosovo", rekao je Stefanović.

Govoreći o sjednici Skupštine četiri srpske opštine na sjeveru Kosova - Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka, koja će biti održana u utorak, Stefanović je rekao da na toj sjednici neće biti on i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Prema mišljenju Stefanovića, na odbornike tih skupština opština se neopravdano vrši veliki pritisak, jer oni na sjednici odlučuju samo o načinu sprovođenja sporazuma koji je sa Kforom sklopila njihova država - Srbija.

Stefanović je ponovio da sporazum koji su prošle sedmice postigli on i komandant Kfora Erhard Biler, nije savršen jer prije svega ne omogućava ulaz robe u vozilima nosivosti veće od tri i po tone, ali je istakao da je u datim okolnostima to dobar sporazum.