Mediji: Srpska roba na Kosovo ulazi iz Makedonije

Embargo nad uvozom iz Srbije se za sada sprovodi uspješno na prelazima između Kosova i Srbije, navode kosovski mediji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 12:10h

Kosovski mediji objavili su danas da srpske firme vrše pripreme kako bi svoju robu na Kosovo uvozili iz Makedonije nakon što je vlada u Prištini uvela zabranu uvoza srpskih proizvoda.

Prištinski mediji naveli su da skoro sve veće kompanije iz Srbije imaju svoja predstavništva u Makedoniji, te da će uvoz ići preko njih.

"Nakon odluke kosovskih zvaničnika da zavedu embargo na uvoz iz Srbije, veliki dio roba iz Srbije će na teritoriju Kosova ući iz Makedonije", objavljeno je na internet portalima kosovske štampe.

Embargo nad uvozom iz Srbije se za sada sprovodi uspješno na prelazima između Kosova i Srbije, navode kosovski mediji.

Propuštaju sa samo kamioni sa robom koji su kroz Srbiju prošli u tranzitu i za čiju robu se može dokazati da nema porijeklo iz Srbije.

Kantrimen kritikuje odluku

Visoki funkcioner Stejt Departmenta, Tomas Kantrimen izrazio je žaljenje zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu embargo na uvoz robe iz Srbije,ali je podsjetio da su istu mjeru uvele i srpske vlasti prije više od dvije godine.

Za žaljenje je što se kosovska vlada "osjetila prisiljenom" da pribjegne reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u intervjuu za Glas Amerike.

Istovremeno, treba znati, rekao je Kantrimen, da je Srbija uvela takav isti embargo na robu sa Kosova pijre dvije i po godine, a takva odluka je takođe, nelegalna u odnosu na odredbe sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini čiji je potpisnik i Beograd.

Visoki američki funkcioner je rekao da u osnovi odluke o odlaganju nove runde dijaloga između Beograda i Prištine bila je i nespremnost vlade Srbije da ukine embargo na uvoz robe sa Kosova.

Komentarišući tvrdnje kosovskih vlasti da ni Srbija ne prihvata robu sa Kosova i time time krši CEFTA sporazum, ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je juče odbacio takve tvrdnje i rekao da u tom sporazumu jasno stoji da je Unmikov pečat taj koji je važeći, a ne pečat kosovske carine, što želi Priština.

"Striktno poštujemo CEFTA sporazum", rekao je Petrović i podsjetio da je Unmik potpisnik tog sporazuma.

Bonus video: