Požar se ponovo rasplamsao na osrtvu Brač

S obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, na mjesto požara kod uvale Mala Farska na sjevernom dijelu ostrva upućena su dva kanadera i dva er traktora, saopštila je Državna uprava
0 komentar(a)
požar, brač, Foto: Jutarnji.hr
požar, brač, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 18.07.2011. 17:14h

Danas poslijepodne, najvjerovatnije zbog vjetra, ponovo se rasplamsao požar na ostrvu Braču, gdje je od četvrtka do neđelje vatrena stihija zahvatila 4.000 hektara šuma, maslinika, vinograda i niske vegetacije.

S obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, na mjesto požara kod uvale Mala Farska na sjevernom dijelu ostrva upućena su dva kanadera i dva er traktora, saopštila je Državna uprava za zaštitu i spasavanje.

I dalje je u toku sanacija i čuvanje požarišta na ostrvu, a na nekoliko već opožarenih lokacija vatra je ponovo planula, kaže se u saopštenju, uz ocjenu da vjetar požar nosi prema već izgorjeloj površini.

U požaru koji je u četvrtak izbio u uvali Blace i trajao tri dana i koji je bio najveći u Hrvatskoj, izgorjelo je 4.000 hektara na zapadnoj strani ostrva i nanio je veliku materijalnu štetu, ali osim jedne žene niko nije povrijeđen, a sve kuće su ostale čitave.

Požar je gasilo više od 400 vatrogasaca, mještana i dobrovoljaca sa skoro stotinjak vozila, uz pomoć pet kanadera, dva er traktora i helikoptera, a u pojedinim fazama pomagali su im i vatrogasni brod i remorker.

Gašenje je bilo otežano vjetrovima, dugom linijom vatre (oko pet kilometara) i nepristupačnim terenom.

Brač je obišla i premijerka Jadranka Kosor, a turisti nijesu napustili ostrva, iako je za svaki slučaj sve bilo spremno za evakuaciju.

Bonus video: