Nikola Gruevski ponovo mandatar makedonske vlade

U makedonskom parlamentu na vanrednim izborima održanim 5. juna, VMRO-DPMNE je dobio 56 poslaničkih mjesta, a koalicija SDSM-a osvojila je 42 mandata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 16:01h

Makedonski konzervativci iz VMRO-DPNE danas su i zvanično dobili mandat za formiranje koalicione vlade nakon pobjede na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 5. juna, javljaju agencije.Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je mandataru vlade Nikoli Gruevskom rok od 20 dana da okonča pregovore i formira kabinet, a zatim i da pred parlamentom predstavi program buduće vlade.

U makedonskom parlamentu na vanrednim izborima održanim 5. juna, VMRO-DPMNE je dobio 56 poslaničkih mjesta, a koalicija SDSM-a osvojila je 42 mandata.U Sobranje su ušle i tri partije Albanaca u Makedoniji. Demokratska unija za integraciju (DUI) je osvojila 15 poslanika i pregovara o sastavu nove vlade sa VMRO-DPMNE-om. DUI je i prije toga bila u vladi čiji je premijer bio lider VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski.Osam poslanika je osvojila DPA (Demokratska partija Albanaca), a dvojicu poslanika ima novoformirana partija Nacionalni demokratski preporod (NDP).

Bonus video: