Dačić naredio suspenziju policajaca koji su maltretirali uhapšenog

Dačić je novinarima u Kruševcu rekao da je snimak nastao prije četiri godine
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2011. 15:52h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Direkciji policije naložio da suspenduje dvojicu policajaca koji tuku mladića Roma, što se vidi na snimku objavljenom na sajtu Jutjub, javlja Beta.Dačić je novinarima u Kruševcu rekao da je snimak nastao prije četiri godine i da je taj događaj već bio predmet interne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a da je izvještaj tužilaštvu podnijet u oktobru 2008. godine.

U MUP-u navode da su svi akteri događaja u istražnom postupku negirali da je bilo fizičkog maltretiranja

"To se zbilo 30. juna 2007. godine, prije nego što sam postao ministar unutrašnjih poslova. Riječ je o policajcima Aleksandru Adamovu i Bojanu Biserčiću, kao i Danijelu Stojanoviću osumnjičenom za krađu, protiv koga je podnijeta krivična prijava", naveo je Dačić.

Stojanović je, kako navodi Tanjug, od ranije poznat policiji zbog sitnih i teških krađa. Te godine je protiv Danijela Stojanovića podnijeta i krivična prijava, rekao je ministar.

U MUP-u navode da su svi akteri događaja u istražnom postupku negirali da je bilo fizičkog maltretiranja, pa i sam Stojanović, koji je tada izjavio da je policija prema njemu postupala korektno.

Zbog čega je bilo potrebno toliko vremena?

General Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije, izjavio je da se na sličan način do ovog snimka došlo početkom oktobra 2008. godine.

"Iako je policijski posao veoma težak, policija nema pravo na prekoračenje ovlašćenja"

"Opštionskom javnom tužilaštvu u vezi sa ovim događajem dostavljen je izvještaj 27. oktobra iste godine. Policajci i dalje rade, jer su u izjavama koje su sva trojica dali, policajci i mladić, negirali postojanje svega što se može vidjeti na snimku", objasnio je Kuribak.

Dačić je rekao da mu nije jasno zašto je toliko vremena bilo potrebno da se snimak pojavi u javnosti i da je naložio suspenziju policajaca bez obzira na to da li je tužilaštvo reagovalo. "Iako je policijski posao veoma težak, policija nema pravo na prekoračenje ovlašćenja", objasnio je Dačić.Na Internet sajtu Jutjub 24. juna pod naslovom "Srpska policija? Iživljavanje nad romskim mladićem" postavljen je snimak muškarca u policijskoj uniformi koji u prostoriji koja liči na policijsku stanicu nogama i glavom udara jednog mladićha.

Galerija

Bonus video: