Šmit: Priznavanje granica nije uslov za EU, ali je poželjno

Sposobnost Srbije da bude dio EU se ne može vezati isključivo za pitanje Kosova, ali se od Srbije očekuje saradnja sa susjedima.
0 komentar(a)
Kristijan Šmit, Foto: Beta
Kristijan Šmit, Foto: Beta
Ažurirano: 23.06.2011. 13:39h

Zamjenik njemačkog ministra odbrane Kristijan Šmit izjavio je danas u Beogradu da je po međunarodnom pravu poželjno priznavanje granica susjednih zemalja ali da to nije uslov za ulazak u Evropsku uniju (EU).

"Poželjno je da se, što se tiče međunarodnog prava, priznaju granice susjednih zemalja, ali to svakako nije uslov za ulazak u EU. Dalji koraci ne zavise od toga šta će biti za 10-15 godina. Sada se bavimo konkretnim stvarima", rekao je Šmit novinarima.

Na pitanje da li će Srbija bez riješenog pitanja granica i bez priznavanja Kosova postati članica EU, Šmit je na konferenciji za novinare u ambasadi Njemačke u Beogradu rekao da granice treba da budu regulisane i da se do njihove promjene ne može doći nasiljem.

"Kada se pragmatično prihvati realnost, onda se Srbija može dobro razvijati u EU, u okviru koji je dat", istakao je Šmit, navodeći da je i Njemačka tokom prošlog vijeka naučila da prihvati realnost.

On je rekao da se sposobnost Srbije da bude dio EU ne može vezati isključivo za pitanje Kosova, ali se, kako je naglasio, od Srbije očekuje saradnja sa susjedima.

Upitan da li je uslov za članstvo u EU ulazak Srbije u NATO, Šmit je odgovorio da je to pitanje odluke Srbije ali da nije povezano sa ulaskom u EU, i dodao da je, što se Njemačke tiče, uslov spremnost za saradnju i ispunjenost kopenhaških uslova.

Zamjenik ministra finansija Njemačke Harmund Košik rekao je da je za njemačku vladu najbitnije rješavanje praktičnih problema sa kojima se ljudi na Kosovu svakodnevno susrijeću, a to su ujedno i kopenhaški kriterijumi čije je ispunjenje osnov za članstvo u EU.

Bonus video: