Makedonci postavljaju statuu Aleksandra Makedonskog u Skoplju

Vlada kaže da je spomenik važan za obnovu države, dok kritičari smatraju da je to samo bacanje novca
171 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Makedonski, Foto: Beta/AP
Aleksandar Makedonski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.06.2011. 20:23h

U Skoplju su počeli radovi na podizanju ogromne bronzane statue Aleksandra Makedonskog, usrede spora sa Grčkom.

Vlada kaže da je spomenik, koji bi trebalo da bude sklopljen ove nedjelje, važan za obnovu države, dok kritičari smatraju da je to samo bacanje novca.

Makedonske vlasti ovu akciju zvanično nazivaju „Postavljanje spomenika „Ratnik na konju", a ne „Aleksandra Makedonskog na konju". Nezvanično objašnjenje je da se želi izbjeći reakcija Grčke i da se ne provocira južni susjed s kojim Makedonija ima problem oko imena države.

Figura će biti postavljena na postament koji je visok 10 metara pa će ukupna visina spomenika biti 22 metra, što je najviši spomenik Aleksandru Makedonskom u svijetu. Izrađen je u Firenci i košta 5,3 miliona eura.

Grčka, koja ima svoju pokrajinu Makedoniju, osporava pravo Skoplja da prisvaja Aleksandrovo nasljeđe. Tenzije između Skoplja i Atine su blokirale članstvo Makedonije u NATO i napredak ka pridruživanju EU.

Oko postamenta je predviđena izgradnja fontane, što je dio projekta „Skoplje 2014" makedonske vlade prema kojem će na trg i oko njega biti postavljeno dvadesetak spomenika, a oko trga će biti izgrađeno nekoliko zgrada makedonskih institucija ili ministarstva. Premijer Nikola Gruevski se našao na meti kritika da tim projektom igra na kartu nacionalističkih osjećanja tokom kampanje.

Njegova stranka VMRO-DPMNE je na izborima održanim u nedjelju osvojila očekivanu pobjedu.

Bonus video: