Odbijena Sanaderova žalba na pritvor u Austriji

Sanaderov austrijski advokat Verner Supan izjavio je za APA-u da nakon ove odluke razmišlja o žalbi austrijskom vrhovnom sudu.
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.06.2011. 15:55h

Sud u Austriji odbacio je žalbu bivšeg predsjednika hrvatske vlade Iva Sanadera na pritvor, objavilo je državno tužilaštvo u Salzburgu.

"Žalba nije prihvaćena", izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA-u zamjenik portparola državnog tužilaštva u Salzburgu Markus Neher, što znači da će Sanader do daljnjeg ostati u pritvoru.

Sanaderov austrijski advokat Verner Supan izjavio je za APA-u da nakon ove odluke razmišlja o žalbi austrijskom vrhovnom sudu, u kojoj bi se pozvao na Sanaderova temeljna ljudska prava.

21. juna će se raspravljati i o izručenju Sanadera Hrvatskoj, pošto je sud u Salzburgu 9. maja odlučio da se Sanader može izručiti Hrvatskoj. Sanaderov advokat Supan uložio je žalbu protiv te odluke.

Sanader je 10. decembar uhapšen u Austriji po potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zloupotrebu položaja u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, kompanije preko koje je iz ministarstava i javnih preduzeća izvučeno više milijuna kuna. Potom, u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede sa Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijona kuna tokom pregovora sa Hipo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Sanader je izjavio kako se ne osjeća krivim i zatražio je suđenje u Austriji. Njegov advokat tvrdi da u Hrvatskoj ne postoje uslovi za pravičan postupak u smislu Međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Bonus video: