Tadić: Srbija ispunila svoje, red je na EU

Srpski predsjednik je negirao tvrdnje da su srpske vlasti znale gdje se krije Mladić i da su tempirale njegovo hvatanje.
0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: FoNet
Boris Tadić, Foto: FoNet
Ažurirano: 30.05.2011. 18:41h

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je EU da uradi svoj dio i pruži podsticaj naporima Beograda na putu ka EU, pošto su srpske vlasti uhapsile haškog optuženika Ratka Mladića.

"Jednostavno pozivam EU da ispuni svoj dio. Mi smo ispunili svoj dio i nastavićemo to da činimo", rekao je Tadić danas u intervjuu agenciji AP.

Tadić je istakao da su srpske vlasti reagovale odmah pošto su otkrile mjesto na kome se skrivao bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, otpužen za ratne zločine.

Srpski predsjednik je negirao tvrdnje da su srpske vlasti znale gdje se krije Mladić i da su tempirale njegovo hvatanje kako bi povećale šanse za sticanje statusa kandidata za ulazak u EU.

"Bilo kakav komentar tog tipa nema smisla. Istina je da smo uhapsili Ratka Mladića u trenutku kad smo ga otkrili", rekao je srpski predsjednik.

Tadić je dodao da će biti uhapšen i posljednji haški begunac Goran Hadžić.

General Ratko Mladić uhapšen je 26. maja u mjestu Lazarevo kod Zrenjanina i očekuje se njegovo izručenje Haškom tribunalu.

On je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje osoblja UN za taoce tokom rata u Bosni 1992-95.

Bonus video: