Završeno saslušanje Mladića, tražio jagode i televizor

Mladić poslije hapšenja i u pritvoru nije postavljao posebne uslove, on je pod nadzorom ljekara, a istražni sudija se trudio da izađe i njemu i njegovoj porodici u susret.
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ažurirano: 27.05.2011. 12:43h

Saslušanje Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge ratne zločine, završeno je, a Mladić je odbio da primi optužnicu Haškog tribunala.

"Vi ste birali Miloševića, nisam ja, ko vam je kriv", rekao je Mladić prilikom saslušanja.

"Donijeto je rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškog tribunalu", rekla je Maja Kovačević, predstavnik Višeg suda u Beogradu.

Na to rješenje Mladićev advokat ima pravo žalbe u roku od tri dana.

Nakon saslušanja, kako prenosi "Blic" Mladić je tražio da mu se u ćeliju donesu jagode i televizor, koji bi trebalo da mu budu obezbjeđeni.

Ljekari su prethodno procijenili da je optuženi sposoban za saslušanje, a to je potvrdio i sam Ratko Mladić. Ruka mu se više ne trese i smirenije je pričao.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je za Radio televiziju Srbije rekao da će u toku dana biti održan i sastanak Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom i biće saopšteni dodatni detalji.

On je kazao da bi Mladić trebalo da bude prebačen u Haški tribunal najkasnije za sedam dana i da je važno da se postupak ekstradicije sprovede na adekvatan način, u skladu sa zakonima.

"Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve zavisi od njegove odbrane da li će podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana", rekao je Vekarić upitan o prebacivanju Mladića u Hag.

Prema riječima Vekarića, Mladić poslije hapšenja i u pritvoru nije postavljao posebne uslove, on je pod nadzorom ljekara, a istražni sudija se trudio da izađe i njemu i njegovoj porodici u susret.

"Postoji jasna želja istražnog sudije da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćno saslušanje je prekinuto jer je Mladić trebalo da u određenom momentu popije lijek", rekao je Vekarić.

Govoreći o ponašanju Ratka Mladića, Vekarić je rekao da je "to čovjek koji zastupa svoje stavove i generalna opredjeljenja prema Haškom tribunalu". Vekarić je takođe ocijenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za hapšenje Ratka Mladića.

Kako je sinoć rekao izvor "Blica" Mladić je bio raspoložen da priča.

Iz predostrožnosti su preduzete posebne mjere da se spriječi u eventualnom pokušaju samoubistva. Mladić sa sobom nije mogao da nosi naočare, i ljekove je uzimao pod kontrolom.

Kada je primijetio ove mjere Mladić je rekao: "Šta je plašite se da ću da se ubijem, neće Mladić na Mladića”. Povremeno je bio drzak, pa je tako sam birao stolicu na kojoj će da sjedi tokom saslušanja i nosio je kačket svo vrijeme - kaže izvor “Blica”.

Advokat Miloš Šaljić, zastupnik Mladića rekao je sinoć da njegov klijent teško govori i da se teško kreće, a istakao je i da je došao na salušanje sa punom kesom ljekova.

Šaljić je dodao da je on ignorisao sudijina pitanja i da se okretao ka Brunu Vekariću koji mu je očito vrlo antipatičan i komentarisao je Vekarićevu bradu, kaže advokat Šaljić.

Porodica traži da Ratka Mladića pregledaju ruski doktori

Bonus video: