Ratko Mladić: Nisam vam ja kriv što ste izabrali Miloševića

Mladić je prilikom hapšenja kod sebe imao dva pištolja, ali nije pružao otpor, rekao je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 07:01h

Prilikom saslušanju Ratko Mladić je povremeno bio drzak, želio je sam da bira stolicu na kojoj će da sjedi i komentarisao oduzimanje ličnih predmeta zbog mjera predostrožnosti povodom eventualnog samoubistva.

Mladić je komentarisao i "izbor Slobodana Miloševića".

"Vi ste birali Miloševića, nisam ja, ko vam je kriv", rekao je Mladić prilikom saslušanja.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je na saslušanju Ratko Mladić rekao da ga optužnica Haškog tribunala uopšte ne zanima kao da je danas "mnogo bolje izgledao" nego na prekinutom saslušanju.

Vekarić je agenciji Beta rekao da je Mladić u mnogo boljem psihofizičkom stanju u odnosu na juče kada je saslušanje bilo prekinuto i da je govorio povezano.

"Pitao je za svoju penziju i tražio da mu se vrati, a tražio je televizor i knjige", istakao je on navodeći da je riječ o knjigama ruskih pisaca Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja.

Vekarić nije želio da govori o tvrdnjama odbrane i porodice Mladića o tome da zdravstvena njega koju dobija bivši vojni lider bosanskih Srba nije adekvatna, ističući jedino da je on pod stalnim ljekarskim nadzorom.

On je rekao i da je danas održan sastanak Akcionog tima na kom je konstatovano da je uhapšen Ratko Mladić i da se nastavljaju aktivnosti u vezi sa potragom za jedinim preostalim haškim bjeguncem Goranom Hadžićem.

Mladiću je, kako je Vekarić dodao, uručeno rješenje o pritvoru na koje ima rok od tri dana za žalbu.

Mještani Lazareva napali novinare

Mladić je uhapšen u Ulici Vuka Karadžića broj 2 u kojoj živi njegov rođak Branislav Mladić (59). Predsjednik Mjesne zajednice u Lazarevu kazao je da se policija u ovom naselju pojavila juče ujutro oko šest sati.

"Vidio sam pet policijskih automobila, čuo sam da je pretres bio na još dvije lokacije u selu, gdje žive sinovi Branislava Mladića. Nismo imali pojma da nekoga hapse, a kamoli koga. Sad vidimo na TV. Ratko Mladić nije živio u Lazarevu. Vjerovatno je kod rođaka došao u goste, ali mi ga ovdje nikada nismo vidjeli", kazali su u MZ Lazarevo.

Mještani Lazareva blokirali su put novinarima u blizini kuće u kojoj je uhapšen Mladić

Pojedini su rekli da ga ne bi prijavili vlastima, čak i da su ga vidjeli.

Više desetina stanovnika Lazareva nije dozvolilo brojnim novinarskim ekipama da se približe kući u kojoj je Mladić navodno uhapšen, a put su prepriječili prikolicom.

Dio mještana je verbalno napao kamermane pojedinih medija, koji su se pojavili u selu.

Kuća Mladićevog rođaka, koja je, kako su rekli srpski bezbjednosni izvori, bila pod prismotrom proteklih dvije nedjelje, izgleda skromno, a u njenom dvorištu su poljoprivredne mašine.

Tadić: Skinuli smo ljagu sa Srbije

Predsjednik Srbije Boris Tadić je izrazio očekivanje da u državi neće biti političke nestabilnosti zbog hapšenja Mladića i dodao da će biti procesuirani svi koji pokušaju da to izazovu.

Tadić je rekao da je procedura za izručenje Mladića Hagu počela odmah po hapšenju

„U ime Republike Srbije obavještavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano Bezbjednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić na konferenciji za medije.

„Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gdje god da žive".

Dodao je da će biti istraženo gdje se Mladić skrivao i da će biti procesuirani svi ljudi koji su mu u tome pomagali.

„Ovaj korak je potvrda da je Srbija država koja ima čvrsto uspostavljenu vladavinu prava”, rekao je kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton.

Tadić je ponovio da će Srbija dovršiti saradnju sa Haškimtribunalom i da će uhapsiti i izručiti i posljednjeg optuženika, Gorana Hadžića, čim on bude dostupan državnim organima.

Tadić je rekao da je procedura za izručenje Mladića Hagu počela odmah po hapšenju, a vladini zvaničnici precizirali da to može da traje do sedam dana.

Ketrin Ešton je rekla da se Mladićevo prebacivanje u Hag očekuje sa devet-deset dana.

Najuticajniji svjetski centri su ocijenili da je Mladićevim hapšenjem uklonjena velika prepreka ka pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

I lideri u regionu pozitivno su reagovali na hapšenje Mladića, uz ocjenu da će to doprinijeti boljim odnosima na Balkanu.

Utisak da su vlasti sve vrijeme znale

Nakon hapšenja Radovana Karadžića 2008, Mladić je postao najvažniji osumnjičeni za ratne zločine u Bosni koji je i dalje na slobodi.

Srbija je bila pod jakim međunarodnim pritiskom da ga uhapsi.

„Ostaje utisak da su vlasti u Srbiji sve vrijeme znale gdje se on krije i sada kada je bila ugrožena kandidatura, onda je Ratko Mladić brže bolje otkriven"

I dalje postoji jedna ultranacinalistička marginalna grupa koja Mladića vidi kao heroja – kažu da je samo branio interese Srba. Međutim, kako navodi BBC, generacija koja stasava u Srbiji izgleda da je umorna od prošlosti i ratova – oni žele da to ostave za sobom i krenu naprijed u budućnost.

Analitičar za pitanja bezbjednosti Zoran Dragišić izjavio je juče da je hapšenje Mladića dobra vijest za Srbiju, ali da po tome kada je to urađeno ostaje utisak da je vlast sve vrijeme znala gdje se on nalazi.

„Ostaje utisak da su vlasti u Srbiji sve vrijeme znale gdje se on krije i sada kada je bila ugrožena kandidatura, onda je Ratko Mladić brže bolje otkriven", rekao je Dragišić u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Dragišić je rekao da je utisak „da je vlast čekala zadnji momenat i najbolji trenutak za hapšenje“, držeći sve vrijeme građane Srbije kao taoce.

„Čini se da samo hapšenje šalje ružnu poruku da se sa Srbijom može razgovarati samo ultimatumima“, naglasio je Dragišić.

Ima privedenih, u Srbiji stabilno

Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je da je policija sinoć privela više osoba koje su učestvovale u protestima u Beogradu i Novom Sadu zbog hapšenja Ratka Mladića.

„Bilo je privođenja, ali više preventivnih, jer policija ne želi da dozvoli narušavanja javnog reda i mira", rekao je Veljović agenciji Beta i dodao da će se tačan broj privedenih znati jutros.

Kazao je da je situacija u cijeloj zemlji stabilna i pod kontrolom iako je manjih protesta bilo i u Aranđelovcu, Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu.

U Novom Sadu je grupa oko 500 demontranata pokušala da upadne u zgradu Radio-televizije Vojvodine i zgradu pokrajinskog odbora Demokratske stranke. U sukobu s policijom bilo je i povrijeđenih.

Policija u Beogradu hapsi demonstrante

U Beogradu se u nekoliko navrata okupljalo nekoliko desetina demonstranata koje je policija rasturila.

Veljović je ranije najavio da će mjere bezbjednosti u Beogradu i drugim gradovima biti podignute na „znatno viši“ nivo zbog jučerašnjeg hapšenja.

Vijest o hapšenju Mladića prvi je objavio zagrebački „Jutarnji list“.

Srpski ministar policije Ivica Dačić je rekao da su u hapšenju učestvovali zajedno pripadnici MUP-a i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je rekao da je akcija hapšenja sprovedena u saradnji da bosanskim bezbjednosnim agencijama, prenio je Rojters.

Šansa za mir i prosperitet u regionu

Mladićevo hapšenje iznad svega označava simboličan kraj dugotrajnog, sramnog traga propale politike, nemoćne diplomatije i krvavih etničkih sukoba u djelovima bivše Jugoslavije nakon hladnog rata, piše londonski „Gardijan“.

Ta jeziva era je vratila sjećanje šokiranoj Evropi na poluzaboravljene aveti njene nasilne istorije 20. vijeka. A u okončanju tog sukoba, ponovo ja zapalo SAD, što je ponižavajuće za EU, da uskoče u ring i urade ono što Evropa nije mogla sama.

Možda zvuči apsurdno da sudbina jednog čovjeka izaziva toliko panevropskih posljedica. Ali, piše „Gardijan“, to je bio čest slučaj u evropskoj istoriji.

Ko mu je pomagao, po čijem ovlašćenju i ko je zatvarao oči? Mogla bi uslijediti nova hapšenja, posebno ako general počne da priča. Teorija koja je odmah kružila Balkanom je da je tajming Mladićevog hapšenja direktno povezan sa izvještajem haškog tužioca Serža Bramerca Savjetu bezbjednosti UN 6. juna.

Očekivalo se da oštro kritikuje Beograd zato što nije uhapsio Mladića.

Kakvi god da budu krajnji odovori, a do njih bi moglo proći dugo, hapšenje će unaprijediti nade Srbije za članstvo u EU, što je Tadić odmah potvrdio. To će, zauzvrat, doprinijeti prihvatanju Srbije kao moderne države nacije koja je konačno raskinula sa mučnom prošlošću.

Tješnje veze Srbije da Evropom mogle biti imati brojne značajne posljedice. Jedna od njih je da bi oštro protivljenje Beograda nezavisnosti Kosova konačno moglo biti ublaženo a druga da bi se Srbija mogla dodatno distancirati od istorijskog saveznika Rusije.

Dok se Hrvatska brzim korakom približava EU, Slovenija je već tamo a Bosna, Crna Gora, Makedonija i Albanija takođe stoje u redu, rješavanje „balkanskog pitanja“ koje je toliko mučilo Evropu 19. vijeka (i izazvalo Prvi svjetski rat) možda je konačno na pomolu.

Možda zvuči apsurdno da sudbina jednog čovjeka izaziva toliko panevropskih posljedica. Ali, piše „Gardijan“, to je bio čest slučaj u evropskoj istoriji.

Tek pošto je Napoleon protjeran na Svetu Jelenu, pošto je Hitler umro u svom bunkeru a Staljin u krevetu, točkovi istorije su se definitvno i odlučno okrenuli. Mladić im nije ni do koljena, bilo kao istorijska ličnost ili kao ulog u ratu.

Ali, nije pretjerano reći da je njegovo odbijanje da se preda blokiralo nade jedne nacije i cijelog regiona za trajni mir, prosperitet i iskupljenje. Izgleda da je ta prepreka sada uklonjena, zaključuje „Gardijan“.

Nikom ni dolar za dojavu

Hapšenje je izvedeno u okviru redovnih operativnih aktivnosti organa bezbjednosti Srbije, a ne po dojavi.

Koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je da niko od pripadnika službi bezbjednosti i policije neće uzeti ni cent od 10 miliona dolara predviđene nagrade, prenio je B92.

„Hapseći Mladića oni su samo radili svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom", naglasio je Homen.

Predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je „akcija hapšenja Mladića izvedena brzo jer je trag koji je vodio do njega bio validan".

Vlada Srbije je krajem oktobra prošle godine povećala nagradu sa pet na deset miliona dolara koja bi dovela do hapšenja najtraženijeg haškog bjegunca.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je jučerašnje hapšenje. Haško tužilaštvo, prema Bramercovoj izjavi, „odaje priznanje srpskim vlastima na obavljenom poslu i hapšenju Ratka Mladića, a naročito Savjetu za nacionalnu bezbjednost i Akcionom timu".

Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je u maju prošle godine sudijama predlog izmijenjene optužnice protiv Mladića, kojom mu se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Galerija

Bonus video: