NA KRAJU PUTA

Za Hrvatsku predložen datum primanja u EU: 1. jul, 2013.

Zvanični kraj pregovora, i davanje indikativnog datuma, biće vjerovatno objavljeni krajem juna, na samitu EU.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 07:03h

Od dopisnice "Vijesti" iz Brisela

Savjet ministra Evropske unije je na radnoj večeri nezvanično dogovorio da se Hrvatskoj da indikativni datum primanja u Evropsku uniju, a to je 1. jul, 2013. godine. Šefovi diplomatija su prihvatili i da su pregovori sa Hrvatskom privedeni kraju, a čeka se još posljedni izvještaj Evropske komisije da se oni formalno zaključe. Radna večera završila je bez zaključaka.

Zvanični kraj pregovora, i davanje indikativnog datuma, biće vjerovatno objavljeni krajem juna, na samitu EU.

Ministri su nezvanično dali do znanja, u nizu odvojenih izjava, da smatraju da daljnje odgađanje ne bi donijelo koristi i da Hrvatska ne bi bila spremnija nego je sada.

Davanje zelenog svjetla Hrvatskoj nije bilo odlučeno sve do kraja radne večere. Češki ministar Švarcenberg rekao je da su neke zemlje pokazale jako mnogo predrasuda, a ministar jedne baltičke zemlje rekao je da je bio iznenađen suzdržanošću nekih članica.

Od velikih članica, za zaključenje pregovora bile su Francuska i Njemačka. Sve istočno i centralnoevropske zemlje bile su za kraj pregovora. Britanija i Holandija bile su vrlo skeptične prema ovoj ideji, rekli su diplomate nakon radne večere.

Hrvatska će od završetka pregovora pa do ulaska, biti pod režirom monitoringa, da li ispunjava standarde na koje se obavezala. Prema jednom francuskom izvoru, svaka tri mjeseca podnosiće izvještaj Evropskoj komisiji. Na taj način, EU će nastojati da se nastavi borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i generalne reforme pravosuđa. Zemlje se još moraju dogovoriti oko detalja monitoringa za Hrvatsku, rekao je francuski diplomata.

Hrvatska ovim završava pregovore koji je započela 3. oktobra, 2005. godine. Ugovor o pristupanju potpisaće, kako se očekuje krajem godine, a nakon toga će 27 članica prići ratifikaciji tog Ugovora u nacionalnim parlamentima.

Crnogorski ministar Roćen rekao je da je zavreštak pregovora EU s Hrvatskom dobra vijest i motiviše druge zemlje u regionu.