Homen: Ozbiljna situacija, možda Srbiji uvedu vize za EU

problem sa lažnim azilantima Srbija ne može sama da riješi, već je neophodna saradnja sa zemljama šengena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 10:34h

Situacija oko uvođenja viza Srbiji zbog lažnih azilanata je ozbiljna, ali to ne znači da će se desiti u skorijem roku, rekao je državni sekretar Slobodan Homen.

"Situacija jeste ozbiljna, ali to ne znači da nam predstoji uvođenje viza u nekom skorijem periodu", rekao je Homen za B92, dodajući da za to postoji mogućnost ukoliko Srbija ne preduzme sve što može da se smanji broj lažnih azilanata.

Ukazujući da je pitanje uvođenja viza jedno od najozbiljnijih i najtežih, on je rekao da Vlada Srbije mora da bude odgovorna i da razmatra sve potencijalne probleme.

"Evropska unija u ovom trenutku uopšte nema mehanizam da bi nekom ponovo uvela vize, odnosno da na taj način suspenduje cijeli proces, ali će vrlo brzo otvoriti pitanje uvođenja mehanizma", rekao je Homen.

Prema njegovim riječima, problem sa lažnim azilantima Srbija ne može sama da riješi, već je neophodna saradnja sa zemljama šengena.

"Treba da pokažemo da smo zaista spremni da sarađujemo i da smo bolji od drugih u regionu", rekao je Homen, poručujući da će Vlada uraditi sve, kao i da vjeruje da Srbija neće doći do ponovnog uvođenja viza.

Bonus video: