Ambasadori zemalja EU: Nema govora o uvođenju viza

"Odlučni smo u namjeri da zajedno sa Srbijom i evropskim vlastima nađemo rješenje za taj problem", rekao je ambasador Belgije
0 komentar(a)
Aerodrom Cirih, Foto: Panoramio.com
Aerodrom Cirih, Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 08.05.2011. 17:53h

Ambasador Belgije u Beogradu Alen Kundicki izjavio je da, za sada, nema govora o suspenziji vizne liberalizacije za Srbiju pošto je to "krajnji scenario", i dodao da je zahtjev Belgije za razmatranje problema lažnih azilanata postao predmet velikog nesporazuma.

"Mislim da je pismo koje je Belgija poslala Evropskoj komisiji postalo predmet velikog nesporazuma. Belgija se zalagala za režim vizne liberalizacije prema Srbiji i nije promijenila mišljenje po tom pitanju", rekao je Kundicki.

Navodeći da u Belgiji postoji realan problem s velikim brojem podnosioca neosnovanih zahtjeva za azil, on je rekao da je njegova zemlja smatrala da na to mora da skrene pažnju Evropskoj komisiji, posebno u trenutku kada se EK spremala da pošalje u Srbiju ekspertsku misiju koja će se baviti upravo tim pitanjem.

"Odlučni smo u namjeri da zajedno sa Srbijom i evropskim vlastima nađemo rješenje za taj problem", rekao je Kundicki, koji je učestvovao na manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja - Dana Evrope, i dodao da je stekao utisak da je vlada Srbije spremna da rješi taj problem.

Saglasni i Šveđani

Ambasador Švedske Krister Asp, čija je zemlja dobila najviše zahteva za azil iz Srbije, rekao je da se ne bi smjelo dozvoliti da zbog zloupotreba nekolicine bude poništeno nešto što je važno za srpski narod.

Šveska je, prema njegovim riječima, prošle godine dobila više od 5.000 zahtjeva za azil iz Srbije, a u prva tri mjeseca ove godine više od 700 zahteva.

"Imamo stalni dijalog sa srpskim vlastima i mislimo da je srpska vlada odlično reagovala na taj problem", izjavio je Asp.

"Stav Švedske u ovom trenutku jeste da se ne bi smelo dozvoliti da tih 5.000 ljudi poništi nešto što važi za ostatak srpskog naroda.

Mislim da treba da budemo veoma oprezni po tom pitanju prije nego što eventualno učinimo tako nešto", zaključio je švedski ambasador.

I ostali ambasadori zemalja članica EU, koji su učestvovali na manifestaciji u Beogradu povodom obilježavanja 9. maja - Dana Evrope, izrazili su podršku režimu vizne liberalizacije za Srbiju.

Ambasador Kipra u Beogradu Haralambos Hadžisavas je izjavio da njegova zemlja neće podržati eventualni predlog za suspenziju bezviznog režima i ponovio da je Kipar uvek imao veoma prijateljske odnose sa Srbijom i da u svakom trenutku i na svakom mestu podržava Srbiju.

Slovenija protiv uvođenja viza

Slovenački ambasador Franc But je rekao Tanjugu da se njegova zemlja apsolutno protivi mogućnosti ponovnog uvođenja viza za građane Srbije.

"Stav Slovenije je jasan - Slovenija je bila jedan od glavnih inicijatora vizne liberalizacije i zalaže se da Srbija postane članica EU. Apsolutno ne podržavamo mogućnost uvođenja mjera poput povratka viza i uvjereni smo da se to neće desiti, ali razumijemo brigu nekih zemalja EU", rekao je on.

Prvi sekretar finske ambasade u Beogradu Riku Varjovara izjavio je da njegova zemlja podržava viznu liberalizaciju, a italijanski ambasador u Srbiji Armando Varikio izrazio je uverenje da će problem s prilivom lažnih azilanata biti otklonjen.

"Vizna liberalizacija je veliko dostignuće za Srbiju i Italija je među zemljama koje su to maksimalno podržavale... Nećemo dozvoliti da specifično pitanje poput privremenog porasta broja zahtjeva za azil poništi to veliko dostignuće", kazao je Varikio Tanjugu.

Bonus video: