Oli Ren: Ruska politika prema Kosovu šteti Srbiji

"Ruska strategija u UN je veoma jednostavna. Ukoliko se riješi problem Kosova, Srbija će biti oslobođena tereta oslanjanja na Rusiju i moći će odmah da ubrza put ka EU", pojasnio je evropski komesar.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 20:09h

Bivši komesar za proširenje EU Oli Ren ocijenio je 2007. da veći dio srpskog rukovodstva "ne može ili neće" da prihvati realnost da ruska politika prema Kosovu dugoročno šteti interesima Srbije i da ovakva politika počiva isključivo na sopstvenom interesu Moskve, objavljeno je na Vikiliksu, prenosi Beta.

Ren je na sastanku sa bivšom američkom ambasadorkom u Finskoj Merilin Ver (Marilyn Ware) u julu 2007. godine "nevoljno predvidio" da Rusija vjerovatno nikad neće podržati rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o nezavisnosti Kosova, objavljeno je u depeši iz ambasade SAD u Helsinkiju, koju je prenio Vikiliks.

"Ruska strategija u UN je veoma jednostavna. Ukoliko se riješi problem Kosova, Srbija će biti oslobođena tereta oslanjanja na Rusiju i moći će odmah da ubrza put ka EU", pojasnio je evropski komesar.

Kako se dodaje u depeši, Ren je ocijenio da je Rusija odlučna da ne izgubi "klijentelistički odnos" prema Srbiji i ona će samo na osnovu toga uložiti veto na rezoluciju SB UN o Kosovu.

"Ruski stav prema Kosovu ima veze samo sa interesima Rusije, a nikakve veze s Kosovom i, što je vjerovatno najgore od svega, potpuno je suprotan dugoročnim interesima Srbije", prenose se Renove riječi u depeši koja je datirana sa 20. julom 2007.

Ren je ocijenio da veći dio srpskog državnog vrha, uključujući (tadašnjeg) premijera (Vojislava Koštunicu) i ministra spoljnjih poslova (Vuka Jeremića), ne može ili neće da prihvati stvarnost, a predsjednik (Boris) Tadić, koji to razumije, "nema hrabrosti ili instrumente" da odvuče Srbiju od Rusije i približi je Zapadu.

Ren je, kako se navodi, dodao da SAD i EU treba da pokušaju da uvjere srpsko rukovodstvo da Rusija ne radi u najboljem interesu Srbije, ali da će, dugoročno gledano, SAD i EU morati da se pripreme na jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova.

Ukoliko Moskva poslije četiri mjeseca nastavi da opstruira "moramo da budemo spremni da kažemo Rusiji da ne može da diktira evropsku bezbjednosnu politiku", rekao je Ren, a prenosi Vikiliks.

Jednoglasje među svih 27 članica EU neće biti moguće, dodao je Ren, ali još možemo da pošaljemo jasnu poruku Rusiji ukoliko "SAD i 15 do 20 zemalja članica" jednostrano priznaju Kosovo.

On je, međutim, upozorio da će jednoglasje EU biti ključno za uspeh buduće evropske misije na Kosovu poslije proglašenja nezavisnosti, pošto bi "koalicija voljnih, a bez punog madata EU bila katastrofa".

Bonus video: