JOŠ 5 POGLAVLJA

EU pozvala Zagreb da posveti veću pažnju ratnim zločinima

Predstavnici Hrvatske i EU istakli su da presuda Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neće uticati na pristupni proces, navodi se u izvještaju Hine.
0 komentar(a)
Jadranka Kosor, Baroso, Foto: Vlada.hr
Jadranka Kosor, Baroso, Foto: Vlada.hr
Ažurirano: 19.04.2011. 15:50h

Hrvatska je danas zatvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom koja je pozvala vlasti u Zagrebu da posvete veću pažnju procesuiranju još nekažnjenih ratnih zločina.

"Još veća pažnja bi morala da se posveti pitanju nekažnjenih (zločina), imajući u vidu da postoji čitava serija ratnih zločina koji tek treba da budu istraženi i procesuirani u Hrvatskoj", poručilo je Zagrebu 27 evropskih vlada na skupu u Briselu posvećenom pregovorima o pristupanju Hrvatske Uniji.

Ističući "ukupnu dobru saradnju" Hrvatske sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu, EU je, navodi Frans pres, još jednom istakla da je "puna saradnja" sa tim sudom i dalje jedan od uslova nastavka pregovora.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorena su poglavlja - Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, prenosi Hina.

Jun je ambiciozan, ali dostižan cilj

Od ukupno 35 poglavlja, Hrvatska je do sada zatvorila 30.

"Završetak pristupnih pregovora u junu jeste ambiciozan, ali i dostižan cilj, iako to sada niko ne može garantovati, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to i ostvari", rekao je novinarima mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji čija zemlja predsjedava EU.

Agencija Frans pres navodi da je mađarski predsjednik Viktor Orban bio manje optimističan, uz ocjenu da je situacija "prilično dramatična" istovremeno izražavajući žaljenje što podrška javnosti proširenju Unije "nikada nije bila tako niska" u posljednjih 15 godina.

"Hrvatski dosije kasni, ulažemo ogromne napore, ali nailazimo i na zidove", rekao je Orban, a prenosi Frans pres.

Predstavnici Hrvatske i EU istakli su da presuda Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neće uticati na pristupni proces, navodi se u izvještaju Hine.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković je rekao da je potrebno sačuvati "hladnu glavu" i ne povezivati hašku presudu s pregovorima s EU.

On je još rekao da sadašnja mala podrška hrvatskih građana članstvu u EU, po istraživanjima sprovedenim odmah nakon haške presude, ne odražava stvarno stanje na terenu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je odbacio nagađanja o vezivanju završetka pregovora s Hrvatskom sa davanjem statusa kandidata Srbiji.

"Želim da iskoristim priliku i odbacim sve spekulacije o bilo kakvom povezivanju. Jasno smo rekli da se svaka zemlja ocjenjuje na temelju vlastitih zasluga", rekao je File.

On je takođe naznačio mogućnost promjene dosadašnje prakse da se zemljama koje žele da uđu u EU prvo daje status kandidata, a da se naknadno određuje datum početka pregovora. File se zauzeo za to da se otvaranjem pregovora automatski stiče status kandidata.

File je još rekao da Evropska komisija ne namjerava da predloži uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumuniju. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji ce trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u Unije.

Preporučujemo za Vas