12 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Nakon više od jedne decenije od Ćuruvijinog ubistva, istražni organi još nisu otkrili ko su izvršioci, ni ko je naredio tu likvidaciju
0 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.04.2011. 09:42h

Danas se navršava 12 godina od ubistva nekadašnjeg vlasnika "Dnevnog telegrafa" i nedjeljnika "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, koji je ubijen ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda za vreme NATO bombardovanja SRJ.

Nakon više od jedne decenije od Ćuruvijinog ubistva, istražni organi još nisu otkrili ko su izvršioci, ni ko je naredio tu likvidaciju.

U prisustvu članova porodice i kolega predstavnici nezavisnog udruženja novinara Srbije položiće venac na spomen obilježju na mjestu gdje je ubijen.

"Ubice koje su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka do danas nisu pronađene, a Ćuruvijina porodica, prijatelji i kolege smatraju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog njegovih oštrih riječi i kritičkih stavova o režimu Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred ulaza u zgradu Svetogorskoj ulici, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Neće prestati da traže

Istraga je, poslije pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbjednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa "zadatka".

Ćuruvija je ubijen iz automatskog pištolja, najverovatnije "škorpiona", u trenutku kada je sa svojom prijateljicom Brankom Prpom ušao u pasaž zgrade.

Specijalno tužilaštvo je u januaru 2007. godine podnijelo zahtjev za sprovođenje određenih istražnih radnji u vezi sa ubistvom Ćuruvije, a istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svjedoka povodom tog zločina.

Pored ostalih saslušano je "27 pratilaca" pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko vještačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) najavili su da neće prestati da traže od nadležnih da izvrše svoju obavezu i pronađu i kazne nalogodavce i ubice novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Dolovac: Saslušan je i Miloš Simović

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da ubistvo Slavka Ćuruvije neće ostati nerješeno i da će tužilaštvo nastojati da počinioce ovog gnusnog zločina izvede pred lice pravde, a da je u okviru pretkrivičnog postupka, saslušan i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

"Postoji određeni pomak u pretkrivičnom postupku. Obezbjeđen je veliki broj dokaza, saslušano je više od stotinu svjedoka, među kojima su bili i nekadašnji pripadnici Devete uprave Resora državne bezbjednosti, kao i tadašnji visoki funkcioneri MUP-a", rekla je Dolovac za "Politiku".

Prema njenim riječima, u okviru pretkrivičnog postupka, o ubistvu Ćuruvije saslušan je i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

"Istraga će biti pokrenuta onog momenta kada identitet počinilaca bude otkriven. Ovo je jedan od nekoliko predmeta koji su naslijeđeni iz prošlosti i koji predstavlja veliki teret ne samo za organe koji po njemu postupaju, već i za čitavo društvo", rekla je republički javni tužilac.

Dolovac je i pored toga što, kako kaže, u ovoj fazi postupka ne može da govori o detaljima, podsjetila da su Ćuruviju uoči ubistva intenzivno pratili operativci tadašnje DB i da postoje indicije da je za taj zločin odgovorna tajna služba.

Prema njenim rečima, uviđaj i istražne radnje u vrijeme ubistva nisu kvalitetno urađeni, a postoje indicije i da su dokazi namerno skrivani.

"Otkrivanje istine i kažnjavanje odgovornih je ljudska i zakonska obaveza prema onima koji su zbog časnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla izgubili svoje živote. Zato, dok sam na ovom mjestu, neću stati dok zločini nad novinarima u Srbiji ne budu rasvijetljeni", rekla je Dolovac.

Uprkos mnogobrojnim uveravanjima i vlasti i pravosudnih organa da će ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin" biti riješeno, još se ne zna ko je na Uskrs, 11.aprila 1999. godine, ubio Ćuruviju u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35.

Bonus video: