Atina i Skoplje vode tajne pregovore o zvaničnom imenu Makedonije

U opciji su imena Sjeverna Makedonija, Vardarska Makedonija i Gornja Makedonija.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 16:27h

Atina i Skoplje vode tajne pregovore o imenu, ali ne na zvaničnom institucionalnom nivou, već posredstvom stranih tajnih emisara.

Pozivajući se pisanje grčkog dnevnika "Makedonija", skopski mediji navode da su predstavnici sa grčke strane bivši direktor makedonske rafinerije OKTA, biznismen Emanuel Malelis Manoli i Aleks Rondos, blizak saradnik premijera Georgiosa Papandreua.

U pregovore sa makedonske strane uključeni su braća Mijalkov - Saša, načelnik obavještaje službe, i Vlatko, savjetnik direktora carine, inače bliski rođaci makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Inicijator ovih pregovora, koji su u poodmakloj fazi, je američki pomoćnik državnog sekretara Tomas Kantrimen, a za bivšu jugoslovensku republiku u opciji su imena Sjeverna Makedonija, Vardarska Makedonija i Gornja Makedonija.

Barozo u Ohridu: Riješiti spor sa Grčkom

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je u Ohridu izjavio da Makedonija, da bi se približila Evropskoj uniji i NATO, treba da ubrza reforme i učini dodatni napor na rješavanju problema koje sa Grčkom ima zbog svog naziva.

Barozo je posle razgovora sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim ocijenio da su Makedoniji potrebne reforme sudstva i državne administracije, kao i jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istaknuti predstavnici Makedonije i EU će dva puta godišnje voditi dijalog o približavanju, radi praćenja procesa reformi, rekao je Barozo, dodajući da je vrlo važno što prije rješiti spor sa Grčkom.

Bonus video: