Stejt dipartment: U Hrvatskoj i dalje diskriminacija Srba

"Slučajeva korupcije ima u skoro svim slojevima društva, ekonomije i vlasti", stoji u izvještaju.
0 komentar(a)
SAD, Foto: Shutterstock.com
SAD, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.04.2011. 12:23h

Diskriminacija Srba i Roma, teškoće koje imaju izbjeglice, neprimjereno zakonodavstvo koje reguliše finansiranje političkih kampanja, nepotpuni glasački spiskovi, korupcija i autocenzura u medijima krupni su problemi u Hrvatskoj, objavio je američki Stejt Department u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu.

"Iako ustav brani bilo kakvo diskriminisanje manjina, i dalje se registruje diskriminacija i nasilje nad etničkim Srbima i Romima. Vlasti nisu dosledne u postupanju sa prognanim pripadnicima manjina, a međunarodni posmatrači ocjenjuju da se u vezi sa izbjeglicama koji traže azil odluke donose presporo", kaže se u izvještaju.

Izbjeglice koje se vraćaju u zemlju kao državljani drugih zemalja bivše Jugoslavije, a ne hrvatski državljani, nailaze na prepreke u vezi s dobivanjem prava trajnog boravka, naglašavaju u Stejt Departmentu.

Onima koji su se vratili i to zatražili do juna 2005. zakon dopušta sticanje statusa, a onda i traženje državljanstva, ali vlada to ne provodi dosledno, što stvara nesigurnost i odgađa reintegraciju povratnika.

Pominju se incidenti sa pljačkama, fizičkim i verbalnim pretnjama, kao i nastavak pisanja uvredljivih grafita na srpskoj imovini po Dalmaciji i centralnom dijelu zemlje.

"Slučajeva korupcije ima u skoro svim slojevima društva, ekonomije i vlasti. Vlada je u vezi s institucijama, prije svega na području zdravstvene zaštite, univerziteta, sudstva i javnog sektora i komercijalnih poduzeća, često u središtu korupcionih slučajeva", navodi se u izvještaju.

Bonus video: