EU: Hrvatska vlada odavno zna da pregovori neće završiti u junu

Kad će se tačno pristup desiti, još je otvoreno. Iako se preostali dio pregovora, u povjerenju i iskreno, primiče kraju. U proračunu sigurno računamo s novim članicama...
0 komentar(a)
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Htv.hr
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Htv.hr
Ažurirano: 03.04.2011. 08:35h

Put Hrvatske do Brisela sve je duži i sve je manje vjerovatno da će se u junu nešto desiti, potvrđeno je novinaru HTV-a Goran Rotimu u Budimpešti, gdje se razgovaralo o kohezionoj politici Evropske unije.

Na početku mađarskog predsjedavanja EU, cilj Budimpešte je, prenose hrvatski mediji, bio jasan: do ljeta potpisati pristupni ugovor sa Zagrebom. Loptica je prebačena Poljskoj, koja je naslijediti Mađarsku.

"Zaista se nadam da će se to desiti tokom poljskog polugodišnjeg predsjedavanja. Još treba preduzeti napored na obje strane", kaže o tome Poljakinja iz Evropskog parlamenta, Danuta Hubner.

Povjerenik Evropske komisije za regionalnu politiku, Johanes Hahn, uvjeren je da će Hrvatska u Uniji biti "u sljedećoj finansijskoj perspektivi".

"Kad će se tačno pristup desiti, još je otvoreno. Iako se preostali dio pregovora, u povjerenju i iskreno, primiče kraju. U proračunu sigurno računamo s novim članicama", kazao je on.

Ono što smo više puta raspravili i u Hrvatskoj, tokom bilateralnih susreta s hrvatskom Vladom, jeste da je svrha mađarskog predsjedavanja biti u stanju da odredi datum hrvatskog ulaska u EU, rekao je Tamas Felegi, mađarski ministar razvoja.

Mađarski ministar, prenosi HTV, tvrdi da to službeni Zagreb odavno zna i pita se u kom smjeru onda ide politika te zemlje. Naprijed ili nazad?

Bonus video: