I u Hrvatskoj kampanja pred popis, SDSS poziva Srbe da se odazovu

"Prije deset godina smo napravili greške jer je dobar dio Srba prećutao nacionalnu i vjersku pripadnost."
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 15:02h

Samostalna demokratska srpska stranka koja je dio vladajuće koalicije u Hrvatskoj, pozvala je građane srpske nacionalnosti, posebno izbjeglice, da se odazovu popisu stanovništva koji 1. aprila počinje u Hrvatskoj.U pozivu objavljenom na interenet stranicama, ta stranka poziva Srbe da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, jer o njihovom broju, kako ističu, zavisi niz prava srpske zajednice, poput nacionalnih, radnih, statusnih, političkih, obrazovanih i kulturnih.

"Prije deset godina smo napravili greške jer je dobar dio Srba prećutao nacionalnu i vjersku pripadnost i zbog toga su trpjeli posljedice jer naših Srba nije bilo na pozicijama koje su zakonski predviđene, a donijele bi korist čitavoj zajednici", ističe SDS S.

Ovogodišnji popis koštaće 174,9 miliona kuna što je za 33 miliona kuna više nego posljednji popis iz 2001

Ta stranka posebno poziva izbjeglice da se odazovu popisu stanovništva jer je on "jedan od bitnih pomaka u omogućavanju njihovog trajnog i dostojnog povratka na ognjišta".U Hrvatskoj 1. aprila počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će trajati do 28. aprila, a prvi preliminarni rezultati očekuju se do 30. juna.Ovogodišnji popis koštaće 174,9 miliona kuna što je za 33 miliona kuna više nego posljednji popis iz 2001.Prema rezultatima posljednjeg popisa, Hrvatska je imala 4.437.460 stanovnika od toga oko 89,6 odsto Hrvata. Kao najbrojnija nacionalna manjina Srbi, prema tim rezultatima, čine oko 4,5 odsto ili oko 200.000, a njihov broj je smanjen u odnosu na rezultate popisa iz 1991. kada ih je bilo 12, 2 odsto.

Bonus video: