Kosovo: Pacoli predaje dužnost predsjednika

Kosovski predsjednik je javnom servisu RTK izjavio da će do kraja poštovati svaku tačku odluke Ustavnog suda Kosova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 09:08h

Predsjednik Kosova Behdžet Pacoli će predati dužnost predsjednika Kosova predsjedniku Skupštine Jakupu Krasnićiju, prenosi Beta.

Kako piše prištinski dnevnik "Koha Ditore", očekuje se da prije toga Pacoliju bude uručeno rješenje Ustavnog suda Kosova kojim je njegov izbor za predsjednika proglašen neustavnim.

Kosovski predsjednik je javnom servisu RTK izjavio da će do kraja poštovati svaku tačku odluke Ustavnog suda Kosova.

List piše da je Pacoli još želeo da napusti kabinet predsjednika, ali da je tu ostao zahvaljujući sugestijama "međunarodnih prijatelja", koji su ga savjetovali da ne odustane od kandidiovanja za predsjednika zemlje.

Prema tumačenju pravnih stručnjaka, zbog činjenice da Pacoli nije pogazio Ustav već da je postupak njegovog izbora, za šta on nije odgovoran, bio neustavan, on ima pravo da se kandiduje za predsjednika Kosova.

Ustavni sud Kosova je u ponedjeljak većinom glasova odlučio da je izbor predsjednika Kosova 22. febrara ove godine bio neustavan odnosno u suprotnosti sa članom 86 Ustava Kosova.

Ovom odlukom Ustavni sud je prihvatio žalbu Demokratskog saveza Kosova u vezi sa procedurom izbora Bedzzeta Pacolija za predsjednika Kosova.

U odluci Ustavnog suda se, međutim, ne precizira da li ponovo treba glasati da Pacoli bude predsjednik Kosova ili treba izabrati drugu ličnost za tu funkciju.

Neustavni postupak izbora

U članu 86 Ustava Kosova, na koji se poziva Ustavni sud, piše da predsjednika Kosova bira Skupština Kosova tajnim glasanjem 30 dana prijeokončanja mandata aktuelnog predsjednika.

Za kandidaturu za izbor predsjednika je potrebno obezbjediti 39 potpisa poslanika Skupštine Kosova.

U prva dva kruga kandidat za predsjednika treba da dobije dvotrećinsku većinu glasova poslanika u Skupštini koja ima 120 mjesta, dok je u trećem krugu potrebno da dobije pedeset odsto plus jedan glas ukupnog broja poslanika Kosova.

Prilikom izbora Pacolija u prva dva kruga glasanja u sali gdje se održavala sjednica Skupštine bilo je 67 poslanika, što je po svemu sudeći razlog zašto je Ustavni sud postupak izbora proglasio neustavnim.

U slučaju da i u trećem krugu glasanja kandidat ne dobije potrebnu većinu onda se Ustavom predviđa raspuštanje Skupštine Kosova i organizovanje novih izbora u roku od 45 dana.

Bonus video: