Dačić: Srbija neće pristati da rješenjima prizna Kosovo

Beograd jeste za dijalog i za kompromisno rješenje ali tako da kompromis ne znači da jedna strana dobije sve, a druga ništa
0 komentar(a)
Ivica Dačić, izložba Antifašizam - istorijska odluka, Foto: Beta
Ivica Dačić, izložba Antifašizam - istorijska odluka, Foto: Beta
Ažurirano: 27.03.2011. 15:39h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nikada neće dozvoliti da se bilo koje rješenje postignuto tokom razgovora Beograda i Prištine iskoristi za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Dačić je u Arhivu Srbije na otvaranju izložba "Antifašizam - istorijska odluka" rekao da će radne grupe pokušati da nađu rješenja za životne probleme koji opterećuju građane.

"Siguran sam da svako to životno pitanje ima i svoju drugu stranu, a to je da je ono vezano za pitanje statusa kao i da je gledano s te strane, ovo možda pokušaj da Srbija na mala vrata pristane na neko rješenje koje bi značilo ustvari implicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, što Beograd neće dozvoliti", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Beograd jeste za dijalog i za kompromisno rješenje ali tako da kompromis ne znači da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

"U razgovorima Beograda i Prištine će se naći razne teme, ali ne očekujem da će bilo koja sesija riješiti sve probleme u jednom danu, jer da je moguće da neka radna grupa to riješi za nekoliko dana, vjerovatno do eskalacije ovog problema ne bi ni došlo", rekao je ministar.

Na pitanje novinara da li zna koja su to najavljena nova rješenja, Dačić je rekao da on to ne zna, ali da podržava svako rješenje koje će pomoći da se problemi riješe.

"Na sjednici vlade nije bilo riječi o novim rješenjima, već je samo donijeta platforma koja definiše da smo spremni za dijalog i kompromis, kao i za neki istorijski dogovor, ali na bazi očuvanja našeg nacionalnog i državnog interesa", rekao je Dačić i dodao da ne zna koliko dugo će trajati pregovori.

Bonus video: