Od ljeta zakletva uz vojne sveštenike

Vojska Srbije uvodi vjersku službu

Ministar odbrane Srbije, Dragan Šutanovac izjavio je da će ova godina biti upamćena i po tome što će poslije više od sedam decenija biti uvedena vjerska služba u Vojsku Srbije.
0 komentar(a)
Vojska Srbije, Foto: Tanjug
Vojska Srbije, Foto: Tanjug
Ažurirano: 26.03.2011. 10:22h

"Ova godina će biti upamćena kao godina završetka reforme i potpune profesionalizacije vojske, ali i kao godina u kojoj je prva generacija vojnika dobrovoljaca pristupila vojsci i u kojoj ćemo poslije 70 i više godina uvesti vjersku službu u našu vojsku", rekao je on u Valjevu, gdje je prisustvovao polaganju zakletve prve klase mladića i djevojaka koji dobrovoljno služe vojsku.

Poslije usvajanja ove uredbe, kako su prethodno najavljivali nadležni biće zaključeni i sporazumi sa tradicionalnim crkvama i vjerskim zajednicama koje su registrovane u Ministarstvu vjera, prenosi Tanjug.

Vojni sveštenici će, kako je planirano imati svoje oznake na reveru koji će biti znak vjerske službe a primjera radi, oficiri pripadnici vjerske službe SPC imaće krst sa trolistom, a katolici latinski krst.

Planirano je i da na 100 do 500 pripadnika jedne vjerske zajednice u sistemu odbrane bude zaposlen jedan sveštenik, kao i da dva sveštenika dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, dok će na svakih sljedećih hiljadu pripadnika Vojske biti po jedan oficir vjerske službe.

Pripadnici vjerske službe, odnosno vojni sveštenici neće nositi oružje, a strogo će se čuvati i tajnost ispovjesti pripadnika sistema odbrane.

Šutanovac i tadašnji ministar vjera Bogoljub Šijaković, u januaru ove godine upoznali su članove Međureligijskog savjeta Ministarstva vjera i visokodostojnike tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji sa Nacrtom uredbe o vjerskoj službi u vojsci.

Vjerski visokodostojnici podržali su nastojanja Ministarstva odbrane da u sistem odbrane uključi vojne sveštenike iz reda tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, saopšteno je poslije sastanka.

Najavljeno je i da će vojni sveštenici biti raspoređeni u Generalštabu Vojske Srbije, komandama operativnog nivoa, komandama brigada i bataljona, Vojnoj akademiji i vojnozdravstvenim ustanovama.

Ideja o uvođenju vjerske službe u vojsci datira iz 2000. na osnovu iskustava stranih armija i srpske tradicije, što je podrazumijevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama i obezbjeđivanje posebnog prostora za upražnjavanje vjerskih potreba vojnika svih nacionalnosti.

Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se i u srpskim oružanim snagama organizuju vjerske službe, a tu namjeru podržao je, polovinom prošle godine i patrijarh Irinej.

Vojni sveštenici u srpskoj vojsci imaju dugu tradiciju, do 1918. u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a vojni sveštenici su bili raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.

Poslije Prvog svjetskog rata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pri Ministarstvu vojnom i mornarici postojalo je tijelo koje je rukovodilo svešteničkom strukom, a u njemu su bili po jedan vojni sveštenik prve klase za pravoslavnu, rimokatoličku i muslimansku vjeroispovjest.

Vrhovni vojni sveštenik (referent) za pravoslavnu vjeru potpadao je pod crkvenu jurisdikciju srpskog patrijarha, za vojnike bogosluženja su održavana u kapelama i crkvama u krugu vojnih objekata, a tamo gde ih nije bilo, u lokalnim vjerskim objektima.

Preporučujemo za Vas