Više hiljada demonstranata u centru Zagreba

Nastavljeni antivladini protesti u Hrvatskoj. Građani u čak 15 gradova izašli na ulice i trgove. Poljoprivrednike koji su krenuli traktorima u Zagreb zaustavila policija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 20:18h

Više hiljada demonstranata okupilo se i večeras u centru Zagreba, na još jednom antivladinom protestu organizvanom preko društvene mreže Fejsbuk (Facebook), tražeći smjenu vlade i raspisivanje parlametranih izbora.

Skup koji je počeo u 18 sati za sada protiče bez incidenata.Oko 18.30 građani su sa Trga bana Jelačića krenuli u protestnu povorku čije je prvo odredište bilo sjedište vladajuće Hrvatske demokratske (HDZ) zajednice gdje su uzvikivali, "Izbori, izbori!" "HDZ mafija!" i "Jaco (premijer Jadranka Kosor) odlazi!".Demonstranti su nedaleko od ulaza u HDZ koji je obezbjeđivala policija, razvili transparente "Genralni štrajk" i "Hrvatska za sve".Medju transparentima bili su i "Jaca Amsterdam, mučko đubre", "330.000 nezaposlenih, 70.000 bez plate, kapitalizam ne hvala", "Ne trebaju nam lideri da bismo odlučivali - direktna demokratija" i "Stranke su problem a ne rješenje".Antivladini protesti počeli su u Zagrebu krajem februara. Danas se širom Hrvatske održava 15 protesta.

Hrvatska policija današnji dan je proglasila danom visokog rizika s obzirom na ovaj protest i na derbi zagrebačkog Dinama i Hajduka iz Splita.Skupu u centru Zagreba pridružili su se i navijači Dinama "Bed blu bojz" koji bojkotuju utakmice kluba.Navijači su se okupili na Cvjetnom trgu odakle su se uputiti u kafiće u centru gdje prate utakmicu. Najavili su da neće organizovano učestvovati u protestima "fejsbukovaca".U Zagreb je stiglo i nekoliko hiljada navijača Hajduka.Zbog svega toga u gradu je više od 1.000 policajaca.

Traktoriste zaustavila policija

Demonstracije u Čakovcu i Virovitici održane su ranije danas. U Čakovcu su građani gađali prostorije HDZ-a toalet papirom, poručujući da počiste nered koji su stvorili.

Hrvatski poljoprivrednici sa područja Virovitice krenuli su traktorima prema Zagrebu, nakon što ministar poljoprivrede Petar Čobanković nije došao na očekivane pregovore. Seljake je na pola puta zaustavila policija.

Jedan od vođa protesta seljaka u Virovitičko-podravskoj županiji Zvonko Pipić rekao je novinarima da će, ukoliko im bude blokiran pristup Ministarstvu poljoprivrede, protestvovati na jednom od zagrebačkih trgova - Trgu Francuske Republike.

Protestovali su i ribari u Puli.

Poljoprivrednici u nekoliko županija blokiraju pojedine puteve već desetak dana tražeći, između ostalog, isplatu podsticaja od 2.250 kuna (nešto preko 300 evra) po hektaru i cijenu plavog dizela do četiri kune (oko 50 eurocenti).

Dio seljačkih udruženja prekinuo je protest prošle sedmice nakon što su s resornim ministrom dogovorili ispunjenje dijela zahtjeva.

Krajem prošlog mjeseca u centru Zagreba došlo je do sukoba više stotina demonstranata i policije kada se "fejsbukovcima" koji su krenuli prema sjedištu vlade pridružila i grupa Bed Blu Bojsa.

Bilans tih nereda bio je: 65 privedenih i 50 povrijeđenih, od kojih 30 policajaca.

Bonus video: