Ništa od prodaje Telekoma Srbija

"Šanse da stigne konkretna ponuda za 51 odsto akcija Telekoma koja će zadovoljiti naša očekivanja iz dana u dan su sve manje", rekao je izvor iz Vlade.
101 pregleda 0 komentar(a)
telekom srbija, Foto: Seebiz.eu
telekom srbija, Foto: Seebiz.eu
Ažurirano: 12.03.2011. 18:13h

Nijedna od šest najavljenih kompanija neće do 21. marta, do kada traje tender, ponuditi potrebnih 1,4 milijardi eura za paket od 51 odsto državnih akcija, javlja srpska štampa.

Na deset dana prije isteka roka, na adresu Vlade Srbije nije stigla nijedna ponuda zainteresovanih kompanija, a već sada je sasvim izvesno da niko neće ponuditi traženi iznos od najmanje 1,4 milijarde eura.

"Šanse da stigne konkretna ponuda za 51 odsto akcija Telekoma koja će zadovoljiti naša očekivanja iz dana u dan su sve manje i više niko u Vladi ne vjeruje da će do prodaje doći", kaže za Press dobro obaviješten izvor u Vladi Srbije, a prenosi B92.

U Ministarstvu finansija, koje rukovodi tenderskom procedurom, ipak podsjećaju da potencijalni kupci često ponude šalju pred sam kraj tenderskog roka, tako da će sačekati 21. mart za objavljivanje zvaničnih informacija.

Najveći problem nesposobnost institucija

Ekonomista Miroljub Labus kaže da je svima bilo jasno da će tender propasti zbog načina na koji je vođen čitav postupak.

Uprkos tome što je Telekom Srbija i dalje na tenderu, mi poslujemo u skladu sa „Biznis planom" za 2011. godinu"

"Da li Telekom treba da se proda ili ne, u ovom momentu uopšte ne želim da polemišem. Samo hoću da kažem da je naš najveći problem nesposobnost državnih institucija i njihovih savjetnika da jedan ovakav posao obave valjano. Ovo će imati dosta nepovoljne odjeke na druge buduće potencijalne investitore", ističe Labus.

U Telekomu u petak nijesu htjeli da komentarišu informaciju da od prodaje nema ništa, ali nisu bili ni iznenađeni. U nacionalnom operateru čekaju da prođe zvanični rok za dostavljanje ponuda i zvaničnu potvrdu ove informacije.

"Uprkos tome što je Telekom Srbija i dalje na tenderu, mi poslujemo u skladu sa „Biznis planom" za 2011. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije uz saglasnost akcionara. Isto tako, usvojen je i Strateški plan poslovanja za narednih pet godina", rekli su u toj kompaniji.

Stručnjaci od početka bili protiv

Većina ekonomista smatra da je ovo dobra vijest i podsjećaju da je većina stručnjaka od početka bila protiv ove prodaje. Ipak, neki od njih smatraju da je državi neophodan novac od Telekoma i da bez njega neće uspjeti da izađe na kraj sa budžetskim deficitom.

"I samom Ministarstvu finansija bilo je jasno da neće biti ništa od ovog tendera", kaže Labus

Labus smatra da će izostanak novca od prodaje Telekoma najviše koštati domaća preduzeća.

"I samom Ministarstvu finansija bilo je jasno da neće biti ništa od ovog tendera i zato su i krenuli da se ozbiljno zadužuju, što već ima negativne efekte. Naime, država uzima kredite koji bi inače bili iskorišćeni za domaću privredu, tako da će domaća preduzeća imati mnogo manje mogućnosti za novčanu pomoć" kaže Labus.

Došlo bi do izlivanja stotina miliona iz Srbije

Bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić ističe da bi prodaja Telekoma značila odlivanje više stotina miliona eura i da je sjajna vijest da se neće prodati.

"Došlo bi do odlivanja možda čak i milijardu eura iz Srbije, što kroz profit, što kroz strane kooperante koji bi zamijenili domaće. To znači da bi se svakog mjeseca odlivalo oko 200.000 prosječnih srpskih bruto plata što bi bio veliki udarac na ekonomiju Srbije, ako ne i završni", smatra Smiljanić.

Telekom Srbije u Crnoj Gori posjeduje mobilnog operatera M:tel, pa bi u slučaju prodaje srpskog telekomunikacionog operatora i njena crnogorska ispostava promijenila vlasnika.

Bonus video: