Počela evakuacija građana Srbije iz Libije

Dačić očekuje da će tri aviona prevesti blizu 500 putnika, a nastaviće se sa praćenjem situacije, jer vjerovatno u avionima neće biti dovoljno mjesta da se se vrate svi građani.
0 komentar(a)
neredi Libija, Foto: VOA
neredi Libija, Foto: VOA
Ažurirano: 23.02.2011. 07:50h

Avioni za evakuaciju srpskih državljana iz Libije poletjeli su rano jutros sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", a u Srbiju će biti vraćeni najprije žene i djeca.

Prvi avion krenuo je u 6.12, a drugi 20 minuta kasnije, dok bi treći trebalo da poleti u 11.40, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Šef vladinog tima za evakuaciju građana Srbije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će se oba aviona sa prvom grupom srpskih građana vratiti u Beograd oko podneva.

On je novinarima na aerodromu rekao da će u Beograd iz Tripolija državljani Srbije biti vraćeni po prioritetu koji će na licu mjesta utvrditi predstavnici ambasade Srbije.

Dačić očekuje da će danas tri aviona uspjeti da prevezu blizu 500 putnika, a kako je rekao, nastaviće se praćenje situacije, jer vjerovatno u avionima neće biti dovoljno mjesta da se se vrate svi građani.

"Prema evidenciji ambasade Srbije, u Libiji boravi više od 1.000 građana Srbije, a oko tri četvrtine nalazi se u Tripoliju", rekao je Dačić i objasnio da iz drugih gradova evakuacija neće biti moguća avionom, već brodovima drugih država.

Bonus video: