Srbi napadnuti Libiji, Hrvatska evakuiše 500 svojih državljana

Ministarstvo spoljnih poslova podsjeća da u Tripoliju još nije izdata nijedna dozvola za vanredne letove za zemlje EU.
65 pregleda 0 komentar(a)
libija protesti, Foto: Telegraph
libija protesti, Foto: Telegraph
Ažurirano: 21.02.2011. 15:48h

Skoro pedeset državljana Srbije napadnuto je u kampu nekoliko stotina kilometara od Tripolija. Grupa od dvadesetak naoružanih ljudi upala je kamp u kome su smješteni i pokušala da ih opljačka.

"Svi su bili naoružani do zuba, prosto je pravo čudo kako niko nije zapucao na nas", navodi se u apelu za pomoć koji je poslala grupa srpskih radnika.

Oni su u imejlu koji su poslali tv B92 naveli i da su pokušali da organizuje konvoj od oko 8-10 kola ka Tripoliju, ali im je u tom trenutku javljeno iz njima bliskog izvora da je put do Tripolija totalno odsječen kod grada Sirt, prenose Večernje novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da je zbog pogoršanja bezbjedonosne situacije u Libiji većina hrvatskih firmi odlučila da evakuišehrvatske državljane kojih je u toj zemlji oko 500.Prema podacima Ministarstva, njih oko 380 angažovano je preko hrvatskih firmi Mont-montaža, Vijadukt, Krosko i Geofizika, oko 50 ih je zaposleno u stranim firmama, dok ostali imaju dvojno državljanstvo.Od nedjelje je spreman avion za evakuaciju koji čeka potrebne dozvole za slijetanje u Bengazi ili Tripoli, navodi hrvatsko ministarstvo koje je formiralo krizni štab za pomoć hrvatskim državljanima u Libiji.Krizni štab, zajedno sa predstavnicima firmi u kojima su hrvatski državljani zaposleni, radi na njihovom povratku.

Osim za 13 radnika Mont-montaže, do nedjelje od Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija nije zatražena pomoć u organizaciji povratka hrvatskih državljana u Hrvatsku.Budući da je najteža situacija u Bengaziju, diplomatska predstavništva Hrvatske, Njemačke i Turske dogovaraju zajedničko povlačenje svojih državljana iz tog područja, navodi se u saopštenju. Njima je istovremeno preporučeno da ne napuštaju objekat u kojem se trenutno nalaze.Grupa radnika Geofizike trebalo bi sjutra redovnom linijom iz Tripolija da otputuje u Beč. Ministarstvo spoljnih poslova podsjeća da u Tripoliju još nije izdata nijedna dozvola za vanredne letove za zemlje EU.

Bonus video: