Srbija: Samo reforme zaustavljaju štrajkove

Serija štrajkova u Srbiji pokazuje sve veću nemoć države da ispuni dogovorena obećanja budžetskim korisnicima, ocjenjuje za Dojče vele Branislav Čanak, predsjednik sindikata „Nezavisnost“.
0 komentar(a)
Beograd, Foto: Fonet
Beograd, Foto: Fonet
Ažurirano: 08.02.2011. 12:24h

Korisnici koji su na državnom budžetu krenuli su sa obustavama rada, pokušavajući da primoraju srpsku Vladu da ispoštuje dinamiku isplate prema budžetskim korisnicima.

U štrajk su najpre stupili prosvjetni radnici, zatim policajci, a najavljuje se i štrajk zdravstvenih radnika.

Sliku budžetskih problema i razloga za štrajk možda najbolje odslikavaju izjave srpskih policajaca, koji između ostalog traže nove uniforme.

Oni tvrde da nose pocijepane cipele i pantalone, dok jakne lijepe ljepljivom trakom, jer uniforme nisu obnavljane od 2003. godine.

Serija štrajkova u Srbiji pokazuje sve veću nemoć države da ispuni dogovorena obećanja budžetskim korisnicima, ocjenjuje za Dojče vele Branislav Čanak, predsjednik sindikata „Nezavisnost“.

"Realnost je da je budžet je sve teže sklopiti, i da je sve manje novca u budžetu", kaže Čanak. "Upravo zbog toga sada u obustavama rada imamo neke nove kategorije štrajkača, što prilično zbunjuje građane Srbije",

„Sve to govori da su oni zbunjeni, pa kažu kad su reagovali na štrajk prosvjetara, šta sad oni traže, neće valjda sad i Elektroprivreda Srbije (EPS) da štrajkuje? Pa neće valjda sad i ovi? Pa hoće svi, zato što će svi, prije ili kasnije, biti zakinuti za manje ili više. I svi će tražiti svoj dio kolača, a kolača ima sve manje i manje. Prema tome, to je budućnost Srbije, i cijelu ovu godinu ćemo provesti u ovome što se sada dešava“, kaže Čanak.

Nekoliko sindikata je još početkom godine najavljivalo velike i masovne proteste, poput onih u Grčkoj, ali se od toga brzo odustalo. Branislav Čanak tvrdi da su to bile prazne prijetnje državnih sindikata. Srpski političari plaše se reforme sistema, ističe Čanak.

„Kada su naši to počeli da traže, i kad su oni protiv kojih se taj zahtjev tražio, a to je vlast, shvatili da to u sebi nosi reformisanje, a reforma znači i političke promjene, onda su oni svojim sindikatima rekli: pa jeste li vi normalni, pa to zadire u naše interese! I, naravno, njihovi sindikati su odmah ućutali. Vi sada krpite rukav, a cijepa se cijelo odelo. To je potpuno besmisleno, a to se upravo sada radi. Tako će se danas krpiti prosvetarski rukav, sjutra policijski rukav, prekosjutra rudarski, ali se glavno odijelo i dalje cepa. Da bi se zaustavilo to cijepanje, neophodne su reforme“, ukazuje predsjednik sindikata „Nezavisnost“.

Bonus video: