Traže se slike Vlaha Bukovca čiji je vlasnik Ivo Sanader

Nakon Sanaderovog napuštanja zemlje pretražene su njegove nekretnine i popisane umjetnine za koje je bivši premijer naveo da vrijede 1.5 miliona kuna.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 19:29h

Pet umjetničkih slika Vlaha Bukovca nestalo je iz porodice bivšeg premijera Iva Sanadera.

Riječ je o djelima “Šuma u Fontainebleauu” (1883.), “Portret gospođe Mounier” (1883.), “Mala markiza” (1916.), “Opravljanje mreže” (1920.) i “Zavist ubija pravednost III.” (1921.) čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 200.000 eura, javlja Večernji list.

Te slike nisu pronađene u pretrazi kuće nekadašnjeg predsjednika Vlade i HDZ-a, odakle je policija, zajedno sa USKOK-om, nekoliko puta odnosila kolekciju umjetnina procijenjenu na 851.000 eura. Budući da se spomenutim djelima izgubio svaki trag, MUP je danas za njima, prema nalogu USKOK-a, raspisao domaću, ali i međunarodnu potjernicu.

Nakon Sanaderovog napuštanja zemlje pretražene su njegove nekretnine i popisane su i fotografisane umjetnine za koje je bivši premijer u svojoj imovinskog karti naveo da vrijede samo 1.5 miliona kuna.

Kad se ustanovilo da vrijede mnogo više, istražitelji su ih prevezli u depo Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Sanader je sliku “Opravljanje mreže” 2009. godine posudio za Bukovčevu izložbu u Hagu.

Bonus video: