Sanaderu zatvor ne pada teško, strogi rasporedi podsjećaju ga na vojničke dane

"Moje pravo na odbranu bitno je ograničeno zbog medijskog i političkog osuđivanja unaprijed.", rekao je Sanader.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 17:59h

"Naravno da u zatvoru nije zabavno, ali u ovim okolnostima razmjerno mi je dobro", izjavio je Ivo Sanader u intervjuu za Salzburger Nachrichten, prenosi Večernji list.

Nirvana u ćeliji

Na pitanje urednika salzburškog dnevnika koji ga je intervjuisao kako to da je tako opušten, kao bivši premijer jedne zemlje, naviknut na luksuz, a sada čami iza rešetaka te kako se slaže sa svojim drugom iz sobe, Sanader je odgovorio:

"Ja sam već ranije našao svoj mir. Sa sobom sam načisto i živim dan po dan. Neželjena promjena okoline u kojoj živim nije me izbacila iz ravnoteže. Ovako strogo strukturirane dnevne rasporede pamtim iz doba služenja vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji".

Sanader je dodao i to da njegov kolega iz ćelije dane provodi u zatvorskoj biblioteci pa se može posvetiti svojoj odbrani. Najteže mu pada odvojenost od porodice, no i to se nekako izgura jer ga posjećuju svake nedjelje.

Neki dijelovi intervjua procurili su još u petak uveče, poput onog da se premijerka Hrvatske Jadranka Kosor uplašila njegovog mogućeg povratka u politički vrh što je “po svaku cijenu htjela spriječiti”.

"Na jednoj konferenciji za štampu najavio sam da ću se kao počasni predsjednik stranke snažnije angažovati u vođstvu HDZ-a, ali ne i u vođenju Vlade. Netom smo se bili osramotili na predsjedničkim izborima, naš je kandidat dobio samo 12 odsto glasova, a on je za to okrivio mene. Morao sam nešto preduzeti", kazao je Sanader.

Podsjetio je da je iz stranke isključen već sljedećeg dana nakon konferencije za novinare te da je J. Kosor kao znak prijetnje pozvala k sebi državnog advokata i ministra unutrašnjih poslova.

Lov na vještice i linč

– U tom je trenutku vjerovatno podnesen prijedlog za moj kazneni progon – kazao je i utvrdio da su joj u sprječavanju njegovog povratka u politiku pomagali Vladimir Šeks i Mladen Bajić.

Na pitanje je li moguće da je J. Kosor pod pritiskom EU oko borbe protiv korupcije i da stoga progoni snažna politička imena, rekao je da u to ne vjeruje.

– Iz zatvora joj ne predstavljam opasnost, a ona vjeruje i da će ovako dobiti glasove na izborima. Problemi Hrvatske za to vrijeme ostaju neriješeni. Za razliku od Austrije i Njemačke, mi nismo savladali krizu. Nezaposlenih je 360.000, strani investitori ne dolaze, MMF i SB govore o mogućnosti grčkog scenarija u Hrvatskoj. Ne možemo vraćati dugove, imidž nam je poljuljan, privreda stoji u mjestu – nabrojao je Sanader.

Insistirao je da je njegov kazneni progon u Hrvatskoj politički motiviran, a način na koji se mediji odnose prema njemu i porodici nazvao je lovom na vještice i kampanjom linča.

– Moje pravo na odbranu bitno je ograničeno zbog medijskog i političkog osuđivanja unaprijed. To ne traje samo od mog hapšenja nego mjesecima. Poznato je da su svjedoci pritiskani kako bi iskazivali protiv mene. DORH takvo uplitanje nikada nije progonio niti ih je ispitao. Neke se optužene blaže osuđivalo ili oslobađalo nakon što su mene teretili – kazao je.

U ostatku intervjua najavljeno je da Sanader govori o pravim razlozima ostavke iz 2009, o J. Haideru i medijima.

Bonus video: