Balkanu prijete padavine i poplave, Srbija najviše ugrožena

Srbiji, kako smatra Danijela Božanićeva, ne prijete nepogode kao što su bile u Australiji, Brazilu i Pakistanu.
0 komentar(a)
poplava srbija, Foto: Pressonline.rs
poplava srbija, Foto: Pressonline.rs
Ažurirano: 21.01.2011. 08:54h

Stručnjaci Evropske unije (EU) procjenjuju da Balkan spada u regije koje će biti najviše ugrožene što se tiče padavina i poplava i najavljuju dramatično povećanje padavina u Srbiji, u narednih 20 godina, prenosi srpski Press.

Šefica odsjeka za klimatske promjene u srpskom Ministarstvu životne sredine Danijela Božanić, kazala je da klimatolozi EU procjenjuju da će u sljedećih 20 godina područje Srbije biti najviše pogođeno velikim kišama i poplavama. Količine padavina biće veće oko 10 odsto svake godine, a stanovnike ugroženih područja očekuju infekcije i nedostatak hrane.

Srbiji, kako smatra Božanićeva, ne prijete nepogode kao što su bile u Australiji, Brazilu i Pakistanu.

Sve su to posljedice klimatskih promjena u svijetu, a Balkan će biti jedan od najugroženijih.

Šteta u Srbiji 100 miliona eura

"Što se tiče Europe, postoji procjena da Balkan spada među regije koje će biti najviše ugrožene što se tiče padavina i poplava. To su analize koje su rađene u EU na osnovu onoga što se već dešavalo proteklih godina, i na osnovu prognoza vremena za narednih nekoliko godina", kazala je Božanić.

U posljednjih pet godina poplave su u Srbiji napravile štetu od oko 100 miliona eura.

Božanićeva upozorava da su u posljednjih 10 godina poplave zaobišle Srbiju samo dvije godine, te će se one sigurno ponavljati i u budućnosti. Ona nije precizirala koja su područja najugroženija, ali je kazala da će se one sasvim izvjesno ponoviti tamo gdje su se već desile, pa se tako poplave. prema njenim riječima, mogu očekivati u području Kruševca, Zaječara, te čitavog regiona Drine.

Bonus video: