"NARUŠAVANJE ODNOSA SA SAD NEDOPUSTIVO"

Veselji najavio pad Haradinajeve vlade

Odnosi između SAD i Kosova ozbiljno su narušeni pošto premijer Ramuš Haradinaj odbija da ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH koje je Haradinajeva vlada je uvela nakon što je Srbija lobirala za blokadu prijema Kosova u Interpol
4753 pregleda 3 komentar(a)
Stidi se zbog spora sa SAD: Veselji, Foto: Betaphoto
Stidi se zbog spora sa SAD: Veselji, Foto: Betaphoto

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je da sve vlade mogu da padnu kada se radi o odnosima sa Sjedinjenim Državama i da oni ne smiju da budu narušeni. Upitan od novinara o američkoj prisutnosti na Kosovu, a u vezi sa izjavama pojedinih institucionalnih predstavnika o zatvaranju američke baze na Kosovu „Bondstil“, Veselji je odgovorio da „sve vlade mogu da padnu, ali Amerikanci ne mogu da napuste Kosovo“, kazao je Veselji, dodajući da ga je sramota zbog debate o odnosima Kosova i SAD.

Odnosi između SAD i Kosova ozbiljno su narušeni pošto premijer Ramuš Haradinaj odbija da ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH koje je Haradinajeva vlada je uvela nakon što je Srbija lobirala za blokadu prijema Kosova u Interpol.

Veselji, inače predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, predložio je Haradinaju da suspenduje na 120 dana odluku o taksama, što je i zahtjev SAD.

Ranije juče Filip Riker, američki zvaničnik koji uskoro treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, ponovo je pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije, a Beograd da se fokusira na strateški interes „umjesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova“.

Riker, koji je boravio u Skoplju, rekao je da Kosovo i Srbija „rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji“ da riješe spor. „Dio toga trebalo bi da bude i odluka Kosova da ukine tarife za robu iz Srbije i BiH“, rekao je Riker.

On je istakao da je pitanje taksi narušilo odnose Kosova sa SAD.

„SAD su uložile značajan kapital u uspjeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje. Stali smo iza vas. Više puta. Ali ovaj put smo došli sa zahtjevom. SAD, vaš možda najbliži strateški partner i prijatelj, vjeruje da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put za Kosovo. Teže je to što Kosovo ne može da se vrati pregovorima sa Srbijom ako ne ukine tarife“, rekao je.

Riker, inače nekadašnji američki ambasador u Skoplju, takođe je kazao da je „žalosno i iznenađujuće da SAD još imaju ozbiljno nerazumijevanje sa vladom u Prištini u vezi sa tim pitanjem“.

Riker je pozvao Beograd da se fokusira na strateški interes „umjesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova“.„Kampanjom podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i da blokoraju njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je narušio atmosferu kompromisa i napretka u dogovoru koji treba da mu obezbijedi evropsku budućnost“, kazao je.

Portal GazetaExpress objavio je sinoć da će u Prištinu sljedeće nedjelje doputovati i savjetnici za spoljnu politiku njemačke kancelarke Angele Merkel, Jan Heker i Matijas Lutenberg. Oni će se, kako navodi portal, sastati sa Haradinajem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, a glavna tema će takođe biti ukidanje taksi Srbiji i BiH.

Preporučujemo za Vas