"500 KILOMETARA DALJE VAŽE DRUGA PRAVILA MEĐUNARODNOG PRAVA"

Dodik: Kosovsko pitanje se ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH

Dodik je agenciji Srna rekao da se u Republici Srpskoj pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer je Kosovo svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda
2845 pregleda 21 komentar(a)
Dodik, Foto: Mauro Bottaro/Betaphoto/AP
Dodik, Foto: Mauro Bottaro/Betaphoto/AP

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da se kosovsko pitanje nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH i ocijenio da je kosovska platforma za dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda spisak lijepih želja jedne strane.

Dodik je agenciji Srna rekao da se u Republici Srpskoj pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer je Kosovo svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

"Moraćemo vidjeti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Zašto bi Kosovo bilo slučaj 'sui generis', kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe", kazao je Dodik.

On je upitao i kako je moguće da 500 kilometara od Republike Srpske važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti.

"To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku patformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo", naveo je Dodik.

On je rekao i da je Priština stavila tačku na pregovore s Beogradom usvajanjem platforme za dijalog o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

"Neće biti rješenja o pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rješenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtjevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore", kazao je Dodik.