"NADALI SMO SE DA NEĆE DOĆI DO BOMBARDOVANJA"

Momir Bulatović: Mislili smo da NATO ima čast i da neće napadati civilne ciljeve

"Prva meta smo bili mi i zato su nam u Rambujeu postavljali nemoguće uslove", istakao je Bulatović
6837 pregleda 31 komentar(a)
Momir Bulatović, Foto: Savo Prelević
Momir Bulatović, Foto: Savo Prelević

Nekadašnji predsjednik savezne Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović izjavio je, u emisiji "Sedmica" "Radio Beograda", da se rukovodstvo zemlje do posljednjeg trenutka nadalo da neće doći do bombardovanja, prenosi Radio televizija Srbije.

"Iako smo imali saznanja da će doći do agresije, mislili smo da NATO ima vojničku čast i da neće napadati civilne ciljeve", rekao je Bulatović.

Bulatović je, gostujući u specijalnoj emisiji povodom 20 godina od početka bombardovanja SRJ, rekao da je do bombardovanja došlo zato što je NATO, obilježavajući 50 godina, tražio smisao postojanja, prenosi RTS.

"Prva meta smo bili mi i zato su nam u Rambujeu postavljali nemoguće uslove", istakao je Bulatović.

On je rekao da im je "u Rambujeu ponuđen politički sporazum koji je naša delegacija prihvatila, a albanska nije".

"Taj papir je odmah povučen poslije toga pa je donesen dokument koji je napisala Medlin Olbrajt u kome ako ga prihvatite doći ćete do toga da vas NATO okupira, a ako ga ne prihvatite onda će vas NATO napasti sa namjerom da vas okupira", objasnio je Bulatović.

Papir u Rambujeu se nije odnosio na Kosovo i Metohiju i na položaje Albanaca, nego se odnosio na kompletno stavljanje potpune infrastrukture SR Jugoslavije pod komandu NATO, dodao je tadašnji predsjednik Vlade SRJ.

"Glavni oficir NATO bi bio zadužen za sva pitanja, uključujući isključivanje bilo kakve krivične odgovornosti NATO, tako da je izbor naše delegacije koja je očajnički željela sporazum, sve je bolje bilo nego da su onako surovo bombardovali, bio u tome da li ćemo okupirani biti svojim pristankom i svojom voljom ili će se to desiti nakon vojničkog poraza", zaključio je Bulatović.

Preporučujemo za Vas