Pljušte ostavke zbog skandala oko kupovine stanova u Bugarskoj

Cvetan Cvetanov, koji se smatra drugim najmoćnijim čovjekom u Bugarskoj, četvrti je visoki zvaničnik koji napušta dužnost zbog optužbi da je koristio funkciju da bi povoljno kupio luksuznu nekretninu
6296 pregleda 2 komentar(a)
Cvetanov tvrdi da nije prekršio zakon, Foto: Rferl.org
Cvetanov tvrdi da nije prekršio zakon, Foto: Rferl.org

Zamjenik lidera bugarske vladajuće partije GERB dao je juče ostavku u parlamentu zbog skandala oko kupovine luksuznih stanova po povoljnim cijenama u kojem je ostavke podnijelo još troje visokih zvaničnika.

Cvetan Cvetanov, čelnik poslaničke grupe partije desnog centra, kazao je da nije učinio ništa nezakonito ali da želi da okonča spekulacije da je možda koristio moć da utiče na istragu.

„Nemam čega da se stidim”, kazao je Cvetanov novinarima po povratku sa poslovnog puta iz Sjedinjenih Država i nakon sastanka sa premijerom Bojkom Borisovim. „Nikada, ni pod kakvim okolnostima, nijesam prekršio zakon”.

Bugarska ministarka pravde Cecka Cačeva i dvoje zamjenika ministara su već podnijeli ostavke nakon izvještaja da su od istog investitora, kompanije Arteks, prošle godine kupili velike stanove u luksuznoj četvrti Sofije po cijeni koja je daleko ispod tržišne. Svi oni tvrde da nijesu prekršili zakon.

Vijest o kupovini stanova objavljena je nakon istraga nevladine Fondacije za borbu protiv korupcije, bugarskog dopisništva Radija Slobodna Evropa (RSE) i istraživačkog sajta Bivol, a prenijeli su je drugi bugarski mediji.

U januaru 2017. godine, poslanici GERB-a su u parlamentu usvajanjem niza amandmana građevinskog zakona u Bugarskoj praktično omogućili kompaniji Arteks da izgradi 34-spratnu poslovno-stambenu zgradu u Sofiji. Luksuzna građevina, poznata kao „zlatni vijek”, biće jedna od najviših struktura u Bugarskoj.

Kako navodi RSE, zvaničnici GERB-a su stanove od Arteksa kupovali po cijenama koje su od 30 do preko 50 odsto manje od tržišne. Cvetanov je na primjer novi stan dobio po cijeni četiri puta nižoj od realne.

Državna komisija za borbu protiv korupcije otvorila je istragu o kupovini stanova i saopštila da će istražiti sve prodaje nekretnina tog investitora u posljednje četiri godine.

Opozicioni socijalisti, koji bojkotuju parlament od sredine februara ponovili su pozive za održavanje vanrednih izbora optužujući vladu Borisova da se ne bori protiv korupcije na visokom nivou.

Cvetanov je kazao da će ostati na funkciji zamjenika lidera GERB-a i da će biti zadužen za kampanju za izbore za Evropski parlament 26. maja.

Cvetanov, koji je bio ministar unutrašnjih poslova Bugarske od 2009. do 2013, smatra se drugim najuticajnijim političarem u Bugarskoj poslije Borisova, navodi Radio Slobodna Evrope.

Uprkos obećanjima vlade da će iskorijeniti korupciju, Bugarska je najkorumpiranija članica EU prema procjenama Transparensi internešnala. Do sada nijedan visoki zvaničnik nije zbog korupcije završio iza rešetaka, navodi agencija Rojters.

Analitičari smatraju da je korupcija među visokim zvaničnicima glavna prepreka za ambicije Bugarske da privuče više stranih investicija i da uđe u Šengensku zonu slobodnog putovanja.

Bonus video: