SLUČAJ "PLANINSKA"

Ivo Sanader osuđen na četiri i po godine zatvora

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 milion kuna koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici
1650 pregleda 2 komentar(a)
Sanader, Foto: Darko Bandic/AP
Sanader, Foto: Darko Bandic/AP
Ažurirano: 02.04.2019. 18:34h

Vrhovni sud u Zagrebu pravosnažno je danas osudio nekadašnjeg premijera i predsjednika HDZ Iva Sanadera na četiri i po godine zatvora.

On je osuđen zbog krivičnog djela primanja i davanja mita u slučaju "Planinska".

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 milion kuna koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Na godinu dana uslovno osuđen je Mladen Mlinarević čija je firma preuveličala vrijednost zgrade i Fiolić koji je priznao krivicu.

Niko od osuđenih nije došao, a pravosnažnu presudu će, prema uobičajenoj proceduri, sud objaviti u narednih mjesec dana.

Zamjenica glavnog državnog tužioca Tamara Laptoš je rekla da je upućena žalba za Sanadera i Mlinarevića, prenosi Tanjug.

"Smatramo da se u ovom slučaju radi o jednom najtežem obliku političke korupcije te da su izrečene kazne preblage", rekla je ona.

Čedo Prodanović, Sanaderov advokat, rekao je da je žalba dugačka i da će je iznijeti sjutra.

"Jedan dio odnosi se na bitne povrede postupka, jer sudija nije proveo usaglašavanje više vještačkih nalaza koji su bili kontradiktorni,", naveo je.

Preporučujemo za Vas