BIVŠI PREMIJER HRVATSKE U ISTRAŽNOM ZATVORU

Priveden Ivo Sanader: Tvrdi da je u pitanju "predstava za javnost"

"Spreman sam na sve i dokazaću svoju nevinost", rekao je Sanader
2202 pregleda 0 komentar(a)
Sanader danas u pratnji policije, Foto: DAVOR KOVACEVIC/Reuters
Sanader danas u pratnji policije, Foto: DAVOR KOVACEVIC/Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 19:28h

Bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader izveden je danas oko 17. 30 iz porodične kuće u Zagrebu odakle ga je policije odvela u istražni zatvor.

Vrhovni sud Hrvatske izrekao je danas Sanaderu pravosnažnu presudu u korupcijskom slučaju Planinska i povisio zatvorsku kaznu na šest godina, pa je za njim izdat nalog za privođenje.

Uoči dolaska policije, Sanader je novinarima ispred svoje kuće u Zagrebu rekao da je riječ o predstavi za javnost i politički motivisanom postupku.

"Spreman sam na sve i dokazaću svoju nevinost", rekao je Sanader.

On je ocijenio riječ o "porazu pravne države" i "predstavi za javnosti uoči predsjedavanja Hrvatske EU".

Sanaderov advokat Jadranka Sloković zamjerila je sudu što je za presudu saznala od medija.

"Nismo dobili obavještenje od suda…Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, pa onda nama", rekla je advokat.

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je izdao nalog za privođenje bivšeg premijera s obzirom da mu je Vrhovni sud izrekao zatvorsku kaznu dužu od pet godina.

Sanader je prvostepenom presudom zagrebačkog suda u aferi Planinska bio osuđen na četiri i po godine zatvora i povrat 15 miliona kuna (oko dva miliona eura).

U Vrhovnom sudu danas je završeno trodnevno razmatranje žalbi na prvostepenu presudu.

Sanader je u tom slučaju osuđen da je pomogao bivšem poslaniku HDZ-a i vlasniku lanca mesara Stjepanu Fioliću da 2009. godine po znatno višoj cijeni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Prema presudi, državni budžet je zbog takve cijene oštećen za 15 miliona kuna, a Sanader od Fiolića dobio proviziju od 17 miliona kuna.

Zajedno sa Sanaderom nepravosnažno su osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, koji je na suđenju priznao nedelo, pa je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krompire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj ulici u Zagrebu odnio deset miliona kuna i milion eura u kartonskoj kutiji za viršle.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u još nekoliko slučajeva tereti se za korupciju.

U svim slučajevima on negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona.

Preporučujemo za Vas