PREDSJEDNIČKI IZBORI U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Pendarovski i Davkova idu u drugi krug

Drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 5. maj
1435 pregleda 0 komentar(a)
Stevo Pendarovski, Foto: Reuters
Stevo Pendarovski, Foto: Reuters

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji najviše glasova je osvojio kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i albanske DUI Stevo Pendarovski.

Na osnovu 31,41 odsto obrađenih glasova, za Pendarovskog je glasalo 42,23 odsto birača, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 40,74 odsto, dok je kandidat Alijanske za Albance i Bese Bljerim Raka dobio 13,06 procenata, prenijela je agencija MIA.

Kampanju za predsjedničke izbore obilježile su duboke podjele oko promjene imena zemlje u Sjeverna Makedonija u okviru dogovora sa Grčkom.

Pendarovski je juče prilikom glasanja kazao da očekuje pobjedu zato što građani znaju da se ne radi o izboru ličnosti, već koncepta prema kojem Sjeverna Makedonija treba da produži da se razvija i da za kratko vrijeme postane dio evroatlantskih struktura. „Na kraju dana očekujem da ostvarim ubjedljivu prednost, koja će nam dati mogućnost da u drugom izbornom krugu definitivno dobijemo masovnu podršku građana za put koji Sjeverna Makedonija prolazi posljednje dvije godine, a to je: dalje od izolacije i bliže Evropi, gdje realno pripadamo”, rekao je Pendarovski.

Siljanovska Davkova je juče nakon glasanja kazala da je ona profesor evropskog prava i da će poštovati dogovor o imenu sa Grčkom. Međutim dodala je: „Potrudiću se da pokažem da su neka rješenja protivna našem ustavu“.

Predsjednik je uglavnom ceremonijalna funkcija u Sjevernoj Makedoniji, međutim on je vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje zakone koje usvaja parlament.

Odbijanje odlazećeg predsjednika Đorđa Ivanova da potpiše pojedine zakone koje je usvojio parlament u velikoj mjeri je usporilo implementaciju ključnih zakona, uključujući i onaj o široj upotrebi abanskog jezika.

Drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 5. maj.