Han upozorio EU: Odlaganje pregovora sa Makedonijom i Albanijom opasno za cio region

Han JE upozorio i da EU i posebno skeptične zemlje treba da paze da ne zapostave tu politiku ka regionu da ne bi Balkan prepustili konkurentima kao što su Rusija, Kina i Turska
741 pregleda 2 komentar(a)
Han, Foto: Visar Kryeziu/AP
Han, Foto: Visar Kryeziu/AP

Evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorio je zemlje Evropske unije (EU) da bi odlaganje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom moglo da ima "dramtične posledice" za cio region.

Kako je prenijela makedonska agencija MIA iz Brisela, ta reakcija Hana je uslijedila nakon što je iz Pariza juče stigla poruka da ta zemlja ostaje rezervisana po pitanju otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu.

Han je u intervjuu za novinsku agenciju "Evropa" rekao da se radi o kredibilitetu EU zato što su zemlje članice same odredile jun 2019. kao datum za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kako je istakao, odlaganje bi moglo da ima dramatične posljedice na cio region.

On je podsjetio da Makedonija 10 godina čeka početak pregovora sa EU. Oni su bili blokirani zbog spora oko imena sa Grčkom koji je sada riješen.

"Sada kada je ovaj problem riješen zahvaljujući političkoj hrabrosti i odlučnosti dvojice lidera (premijera Sjeverne Makedonije i Grčke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa) i kada konstatujemo odličan napredak u unutrašnjim reformama, bilo bi veoma razočaravajuće ako se otvaranje pristupnih pregovora ponovo odloži", rekao je evrokomesar za proširenje.

Han je istakao da je uvjeren da će zemlje članice donijeti pravu odluku, kako za Sjevernu Makedoniju, tako i za Albaniju koja, prema njegovim riječima, isto tako bilježi dobar reformski napredak, posebno u pravosuđu.

Han, koji neće prisustvovati neformalnom sastanku u Berlinu posvećenom Balkanu jer proširenje nije ne dnevnom redu, upozorio je i da EU i posebno skeptične zemlje treba da paze da ne zapostave tu politiku ka regionu da ne bi Balkan prepustili konkurentima kao što su Rusija, Kina i Turska.

"Pozdravljam napore predsjednika (Francuske Emanuela) Makrona da ojača spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, ali to treba da započne sa našim susjedstvom, Zapadnim Balkanom, posebno pred konkurentima kao što su Rusija, Kina i Turska, koji nisu zainteresovani za evropske vrijednosti i norme", rekao je Han.

Han je dodao da je uvjeren da se francuski predsjednik slaže da "nije geostrateški interes EU da Balkan ostavi drugim akterima".

Bonus video: