Vučić: Srbija spremna za dijalog čim se ukinu takse

1277 pregleda 6 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Berlinu s visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, kojoj je rekao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom čim budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije.

Vučić je istakao da je želja Srbije da budu očuvani mir i stabilnost, ali i izrazio sumnju da će na današnjem sastanku u Berlinu išta biti riješeno.

"Rekao sam Mogerinijevoj - ti me vidiš najnasmijanijeg do sada, zato što ste satjerali Srbiju u ćošak, doveli ste nas u poziciju ugla u kojoj mi nemamo izlaza i mi sad moramo da se branimo i štitimo zemlju, nemamo šta drugo", rekao je Vučić novinarima poslije sastanka.

On je kazao i da se Srbija protivi ideji prekrajanja granica, ali da je razgraničenje predložio kao temu jer mora da se razgovara o rješenjima.

"Zato sam u jednom trenutku govorio o ideji razgraničenja, jer imate jedne granice koje priznaju Španci, a Italijani druge, Rusi jedne, Njemci druge, Englezi jedne, Kinezi treće. Različite su to stvari i do rješenja mora da se dođe kompromisom", rekao je on.

Dodao je da ukoliko neko misli da je moguće doći do rješenja bez kompromisa, da "taj film neće gledati".

"Da li mislite da će doći do dijaloga ako protivpravne i anticivilizacijske takse ostanu na snazi? To ne dolazi u obzir i to se neće dogoditi. Može da pada nešto i sa neba, da mi najavljuje demonstracije u Beogradu, ali taj film nećete da gledate ni ovih, ni narednih nedjelja", poručio je Vučić.

Bonus video: