Fajnenšel tajms: Hladan tuš Francuske i Njemačke za nade Balkana

Merkelova i Makron su, piše britanski list, poručili zemljama regiona da bi prvo trebalo da "srede situaciju kod kuće"
5033 pregleda 14 komentar(a)
Sa samita u Berlniu, Foto: Reuters
Sa samita u Berlniu, Foto: Reuters

Britanski "Fajnenšel tajms" u tekstu o samitu u Berlinu piše da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili zemljama Zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje bloku i da su im poručili da bi prvo trebalo da "srede situaciju kod kuće".

U tekstu sa naslovom "Hladan tuš Francuske i Njemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU", Fajnenšel tajms navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost "političke stabilnosti" u regionu.

Poručio je da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbjednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, prije nego u procesu proširenja EU.

List navodi da EU već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja Zapadnog Balkana u Uniju kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost, prenosi RTS.

Što se tiče problema Kosova, u tekstu se navodi da je njemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rješenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmjenu teritorija.

Sa druge strane, Vašington i Brisel bi podržali takvo rješenje, navodi list.

Fajnenšel tajms dodaje, pozivajući se na ocjene analitičara, da su Merkelova i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocjenjuje, uspjehu bez presedana u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Sjeverne Makedonije.

Samit u Berlinu je održan u trenutku kada je Brisel "uključio alarm" zbog sve veće uloge Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, ukazuje Fajnenšel tajms.

Makron je rekao, kako se navodi, da razumije da i drugi akteri "imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji".