Šešelj: SRS bila u lošem stanju, naročito u Crnoj Gori zbog režima Mila Đukanovića

Nakon Šešeljevog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, tokom kojeg je pozivao mještane hrvatske nacionalnosti da napuste Srbiju, mnogi od njih su izbjegli i prognani. Apelaciono vijeće Međunarodnog suda u Hagu u aprilu prošle godine pravosnažno je osudilo Šešelja na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata iz Hrtkovaca
3801 pregleda 4 komentar(a)
Šešelj u Hrtkovcima, Foto: Betaphoto
Šešelj u Hrtkovcima, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.05.2019. 19:27h

Dosadašnji predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ponovo je izabran na tu funkciju glasovima učesnika desetog Otadžbinskog kongresa SRS, danas u Hrtkovcima.

Šešelj, koji je bio i jedini kandidat za predsjednika SRS, dobio je 450 od 455 glasova.

Šešelj je kazao da je SRS bila u "lošem stanju", naročito u Crnoj Gori, zbog "režima Mila Đukanovića".

Naveo je da su neki problemi prevaziđeni i da sada nije nezadovoljan.

"U nastavku političke borbe borićemo se protiv naprednjaka i kritikovati ih gde možemo i podržavati tamo gdje ne griješe, ali ne možemo biti sa strankama koje bi da Srbiju prodaju EU", kazao je lider radikala.

Naglasio je da SRS ne može da sarađuje sa prozapadnim strankama, "jer smo za saradnju sa Rusijom i Kinom, našim tradicionalnim prijateljima", dodajući da se "ni naprednjački režim nije izjasnio po pitanju saradnje sa tim zemljama, a ni po pitanju Krima koji je dio Rusije".

On je govorio i o stanju u kulturi, ali i pravosuđu. Istakao je da će SRS podržati strože kazne onima koji siluju i ubijaju djecu.

"Mislimo da bi zatvorske kazne trebalo da dobiju i oni koji tvrde da je u Srebrnici počinjen genocid", naglasio je on i kazao da su radikali prvi rekli da je u Srebrenici bilo zločina, ali da to nije bio genocid.

Šešelj je rekao i da se SRS trudi da dopre do medija, ali da se u nastupima pojavljuje za sada samo on lično kao lider stranke.

Kongres SRS-a, koji je otvoren za javnost, održava se u Šešeljevoj kući u Hrtkovcima.

Skup protiče bez incidenata i bez vidnog prisustva policije.

Nakon Šešeljevog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, tokom kojeg je pozivao mještane hrvatske nacionalnosti da napuste Srbiju, mnogi od njih su izbjegli i prognani. Apelaciono vijeće Međunarodnog suda u Hagu u aprilu prošle godine pravosnažno je osudilo Šešelja na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata iz Hrtkovaca.

Grabar-Kitarović: Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je poražavajuće da Srbija u 2019. godini dopušta da kongres Srpske radikalne stranke (SRS) bude održan u Hrtkovcima, simbolu stradanja vojvođanskih Hrvata, i ocijenila da je riječ o izrugivanju žrtvama na mjestu zločina.

"Poražavajuće je što Srbija u 2019. dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine", navela je Grabar-Kitarović na Tviteru.

Ona je napisala i da je "izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski poraz za jedno društvo, neprihvatljiv istorijski revizionizam i rehabilitacija politike za koju nema mjesta u savremenoj Evropi".

"Desetine hiljada vojvođanskih Hrvata morali su da napuste svoje domove 90-ih godina zbog velikosrpskog progona i djelovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika", dodala je hrvatska predsjednica.

Agencija Hina navodi da je kongres radikala organizovan dva dana uoči godišnjice mitinga SRS-a u Hrtkovcima, održanog 6. maja 1991. godine, kojim je, prema presudi Haškog tribunala, pozvano na progon vojvođanskih Hrvata i poslije kojeg je uslijedilo njihovo iseljavanje.

Šešelj je na početku kongresa rekao da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, negirao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata i zatražio da u Srbiji bude uvedena kazna doživotnog zatvora za sve koji zločin u Srebrenici budu nazivali genocidom, prenosi Hina.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražio je juče od nadležnih organa da zabrane održavanje kongresa SRS u Hrtkovcima, navodeći da je riječ o "političkoj provokaciji i nedopustivom djelovanju koje bi država Srbija trebalo da zabrani".

Zabranu skupa zatražilo je i nekoliko organizacija civilnog društva, ali zvaničnih reakcija na te zahtjeve nije bilo.

DS: Šešelj nesmetano zastupa opskurne, fašističke ideje

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je održavanjem Kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) u Hrtkovcima upućena poruka svim demokratski orijentisanim građanima sa humanističkim idejama da je Srbija u 21. vijeku zemlja u kojoj politički ekstremizam ima političko pokroviteljstvo i institucionalnu zaštitu. "U situaciji kada je prostor za drugačije mišljenje i alternativu brutalno sužava, na političkoj sceni se ustupa mesto da Vojislav Šešelj nesmetano zastupa opskurne, fašističke ideje", navedeno je u saopštenju DS.

U DS se pitaju koliko su se danas u Srbiji udaljili normativno i stvarno "kada se dopušta razapinjanje šatre i otvoren mikrofon pravosnažno osuđenom licu koje je razapinjalo svoje neistomišljenike prijetnjama i uvredama".

Ukazuju i da vlasti u Srbiji nije stalo do progresa, demokratske transformacije društva, mira i saradnje i raskida sa prošlošću o čemu govori, kako je navedeno, "odnos prema negaciji i same mogućnosti da se normalnost i tolerancija uspostave, što jeste Vojislav Šešelj i njegova politika".

"Budućnost Srbije danas je zarobljena na jednom privatnom posjedu, ostavljena da njome rukuje osudjenik na piru kojim se veliča zločin i učinjeno zlo", navodi se u saopštenju i ukazuje da "vlast to ne smatra povodom za primjenu zakona".

DS je pozvala građane, "koji žele drugačije sjutra", da se večeras okupe ispred Terazijske česme u Beogradu i "izbore za vrijednosti koje garantuju boljitak".

Bonus video: