Pendarovski: Pobijedili su građani, služiću podjednako svima

"Hvala, faljimenderit. Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali..."
1345 pregleda 2 komentar(a)
Pendarovski, Foto: Reuters
Pendarovski, Foto: Reuters

Kandidat vladajuće kolicije SDSM i DUI za predsjednika Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je sinoć pobjedu na izborima i istakao da će biti predsjednik svih građana.

"Hvala, faljimenderit. Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno naprijed. Danas su pobijedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima", rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, ishodom ovih izbora je zagarantovan put naprijed, za sve kao građane i kao državu, naprijed ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svijetu kojem zemlja pripada.

On je rekao da će se kao predsjednik zalagati za pravednost i pravnu državu i da će podržavati vladu u svim važnim projektima za građane, ali i da će je kritikovati za sve što misli da treba bolje.

"Ishod predsjedničkih izbora je veliki uspjeh naše zemlje i ovi izbori su pobjeda ujedinjavanja i zajedništva", istakao je Pendarovski.

Nakon Pendarovskog, raspoloženim pristalicama okupljenim u izbornom štabu obratio se i premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev, koji je rekao da je zemlja danas imala uspešne demokratske izbore i da je dobila predsjednika - Steva Pendarovskog.

"Stevo je dobio više od 423.000 glasova ili 55.000 glasova više od Gordane Siljanovske", istakao je Zaev i pozvao lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da prizna poraz svoje kandidatkinje.

Kandidatkinja makedonske opozicije Gordana Siljanovska-Davkova priznala je pobjedu Pendarovskog.

Bonus video: