Ko je Stevo Pendarovski - prvi predsjednik Sjeverne Makedonije

Pendarovski, koji je u kampanji predstavljen kao predsjednik svih makedonskih građana je sa 51.7 odsto osvojenih glasova pobijedio u drugom krugu izbora
2699 pregleda 1 komentar(a)
Pendarovski, Foto: Reuters
Pendarovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2019. 12:17h

Kandidat makedonske vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske stranke Albanaca (DUI) na predsjedničkim izborima Stevo Pendarovski (55) novi je, ali i prvi predsjednik novoimenovane Sjeverne Makedonije.

Pendarovski, koji je u kampanji predstavljen kao predsjednik svih makedonskih građana je sa 51.7 odsto osvojenih glasova pobijedio u drugom krugu izbora koje je obilježila kampanja podjela nakon promjene imena države i ustupaka ostvarenih Prespanskim sporazumom koji je otvorio put zemlje ka NATO-u i EU.

"Sporazum je dobar sporazum, neophodan sporazum", rekao je Pendarovski u intervjuu u sjedištu vladajuće stranke u Skoplju, neposredno prije proglašenja pobjede.

"Pobjeda našeg koncepta donosi budućnost Sjevernoj Makedoniji i predstavlja našu kartu za Evropu".

Pendarovski koji se građanima nakon pobjede zahvalio i na albanskom jeziku obećao je da će služiti svima.

"Ishod predsjedničkih izbora je veliki uspjeh naše zemlje i ovi izbori su pobjeda ujedinjavanja i zajedništva", rekao je Pendarovski.

Ko je Stevo Pendarovski?

Pendarovski je svoju političku karijeru počeo kao portparol u Ministrarstvu unutrašnjih poslova Makedonije 1998. godine.

Od 2001. godine je bio savjetnik za nacionalnu bezbjednost sve do smrti predsjednika Borisa Trajkovskog 2004. godine.

Istu funkciju je od 2005. do 2009. godine obavljao za bivšeg predsjednika Branka Crvenkovskog.

Od 2004. do 2005. godine je bio na čelu državne izborne komisije.

Pendarovski obavlja i funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO savezu.

Novi predsjednik Sjeverne Makedonije je 11 godina predavao međunarodnu bezbjednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Amerikan koledž u Skoplju.

Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu u Skoplju, a doktorirao je u oblasti spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije.

Oženjen je i otac jednog deteta.

Prvi posao - rješavanje blokade koju je izazvao Ivanov

Predsjednička funkcija je većinom ceremonijana u parlamentarnom političkom sistemu Sjeverne Makedonije.

Pored stavljanja predsjedničkog potpisa na zakone usvojene u Sobranju, Pendarovski će biti i vrhovni komandant vojske Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je bio kandidat za predsjednika države Socijaldemokratskog saveza i na izborima 2014. godine, ali je tada izgubio od sada odlazećeg predsjednika Đorđa Ivanova.

Odgovornosti koje će Ivanov predati Pendarovskom uključuju 25 uredbi, koje se uglavnom odnose na socijalna davanja za nezaposlene i porodice koje žive ispod granice siromaštva, a koje je Ivanov odbio da potpiše, jer potpis sada ima pečat Sjeverne Makedonije.

Bonus video: