POGLAVAR RIMOKATOLIČKE CRKVE U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

FOTO Papa Franjo se poklonio pred spomen bistom Majke Tereze u Skoplju

1173 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Alessandra Tarantino/AP
Papa Franjo, Foto: Alessandra Tarantino/AP
Ažurirano: 07.05.2019. 11:49h

Papa Franjo koji danas boravi u posjeti Sjevernoj Makedoniji danas se u Skoplju poklonio i pomolio pred spomen bistom Svete majke Tereze.

Papa je na spomenik Majke Tereze, koja je rođena u Skoplju, ispred muzeja koji je njoj posvećen u centru grada, položio cvijeće u pratnji nekoliko časnih sestara reda koji je ona osnovala.

Poglavar Rimokaltoličke crkve jutros je doputovao u jednodnevnu posjetu Sjevernoj Makedoniji, a na prijemu dobrodošlice u predsjedničkoj Vili Vodno istakao je važnost mirnog suživota brojnih nacija i religija na ovom prostoru koji se stvara decenijama.

"Ovdje, praktično, različita vjerska pripadnost - pravoslavci, muslimani, katolici, Jevreji i protestanti, kao i etnička pripadnost, Makedonci, Albanci, Srbi, Hrvati i drugi stvaraju jedan mozaik u kojem je svaki kamenčić potreban za originalnost i ljepotu cijelog mozaika", rekao je papa Franja.

On je istakao da su te posebnosti istovremeno od velikog značaja za bržu integraciju sa evropskim zemljama.

"Nadam se da će ta integracija da se pozitivno razvije u cijelom regionu Zapadnog Balkana i da će zajedno sa integracijom da se razvija i poštovanje različitosti i osnovnih prava" rekao je papa.

Poglavar Rimoktaličke crkve će u 11.30 služiti misu na centralnom gradskom trgu u Skoplju kojoj će prema najavama, prisustvovati više od 15.000 ljudi, koji su taj prostor počeli da popunjavaju još od ranog jutra.

Glavni grad Makedonije je zbog posjete pape Franje pod snažnim mjerama obezbjedjenja, a cijelo jutro ga nadlijeću helikopteri.

Galerija